Ovogodišnje šesnaesto izdanje književne manifestacije Majski dani knjige svečano će biti otvoreno večeras (u ponedeljak), 27. maja od 19.30 u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. Pod nazivom Pančevački književni valcer, program koji organizuje Gradska biblioteka Pančevo uz pokroviteljstvo grada Pančeva i Austrijskog kulturnog foruma biće posvećen austrijskoj književnosti, i tom prilikom će ovaj grad biti mesto susreta značajnih autora austrijske i srpske književnosti kao što su Barbi Marković, Jelena Kostić Tomović, Margarita Kinstner, Rihard Šubert, Milo Lompar i Vule Žurić. Osim glavnog programa koji će se tokom svih dana manifestacije održavati od 19.30 časova u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

Manifestaciju će večeras otvoriti program pod nazivom Književno veče sa Barbi Marković, poznatom književnicom koja živi u Beču i piše i na srpskom i na nemačkom jeziku, a o čijem kredibilitetu književnice govori činjenica da njene romane objavljuje nemački Suhrkamp. Iste večeri govoriće i Jelena Kostić Tomović, profesorka na katedri za germanistiku Filološkog fakulteta koja će tom prilikom pružiti uvid u uvod savremenu austrijsku scenu i te njene specifičnosti prožimanja sa drugim književnostima.

Prema rečima urednika programa Vuleta Žurića, ovogodišnje izdanje manifestacije karakteriše kvalitetan program kojim bi mogle da se podiče mnogo veći centri od Pančeva:

-„Zahvaljujući najpre inicijativi naših prijatelja iz Austrijskog kulturnog foruma, uspeli smo da napravimo fini sklop koji pokazuje kako se dve kulturne scene (austrijska i srpska) prožimaju, tako da ćemo tokom tri večeri imati neku vrstu bilingvalnih događaja.“

Druge večeri manifestacije, u utorak 28. maja biće održano književno veče sa austrijskim piscem Rihardom Šubertom, izvrsnim kiritičarem, pronicljivim svestranim umetnikom sa kojim će „razgovor biti pravi vatromet novih ideja što ovde ne čuje često“.

Program treće večeri manifestacije koji će se održati u sredu, 29. maja biće posvećen fenomenu Tomasa Bernharda, jednom od najznačajnijih austrijskih pisaca u okviru književne tribine Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima? o čemu će govoriti Barbi Marković, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović, a njima će se u ovom inspirativnom razgovoru pridružiti Margarita Kinstner, spisateljica koja trenutno boravi u Pančevu u okviru studijskog programa.

Kao svojevrstan nastavak priče o austrijskoj književnosti, u četvrtak 30. maja gost večeri biće uvaženi profesor Milo Lompar, ovogodišnji dobitnik nagrade Meša Selimović koji će tom prilikom predstaviti svoju najnoviju knjigu Crnjanski – biografija jednog osećanja.

Poslednje večeri manifestacije, u petak, 31. maja biće predstavljena knjiga Pomor i strah Vuleta Žurića, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade Vital, a moderator programa biće Dragan Babić, mladi književni kritičar iz Novog Sada.

Vule Žurić je takođe istakao da je prateći program namenjen deci veoma značajan za Majske dane knjige jer obezbeđuje publiku za buduća izdanja glavnog programa manifestacije kada ti najmlađi posetioci odrastu pa otkriju da književnost nije bauk, da pisci nisu strašni ljudi koji jedu malu decu i velike ljude, i da je biblioteka jedno mesto u kome se mogu osećati ugodno.

Ovogodišnje izdanje manifestacije biće prilika da pančevačka publika sazna nešto više o gostima programa koji će osim o svojim delima, govoriti i o austrijskom književnom trenutku, a sve na tragu njihovih velikih prethodnika kakav je Tomas Bernhard.

Program:

Ponedeljak, 27. 5. 2019.
Književno veče Barbi Marković
Učestvuju: Barbi Marković i Jelena Kostić Tomović
(razgovor vodi Vule Žurić)
Čitaonica biblioteke u 19.30

Utorak, 28. 5. 2019.
Književno veče Riharda Šuberta
Učestvuje : Rihard Šubert
(razgovor vodi Vule Žurić)
Čitaonica biblioteke u 19.30

Sreda, 29. 5. 2019.
Književna tribina Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima?
Učestvuju: Barbi Marković, Rihard Šubert, Jelena Kostić Tomović, Margarita Kirstner
(razgovor vodi Vule Žurić)
Čitaonica biblioteke u 19.30

Četvrtak, 30. 5. 2019.
Razgovor o knjizi Crnjanski – biografija jednog osećanja Mila Lompara
Učestvuju: Milo Lompar i Vule Žurić
Čitaonica biblioteke u 19.30

Petak, 31. 5. 2019.
Promocija romana Pomor i strah Vuleta Žurića
Učestvuju: Dragan Babić i Vule Žurić
Čitaonica biblioteke u 19.30

Prateći program:

BUDI na Majskim danima knjige

Utorak, 28. 5. 2019.
Predstavljanje knjige BAŠTOVANOV SAN
Jasminka Petrović
BUDI paviljon, Narodna bašta u 12.00

Sreda, 29. 5. 2019.
Predstavljanje knjige ILUSTROVANA BIOGRAFIJA ČIKA JOVE ZMAJA
Jelena Dopuđ
Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

Četvrtak, 30. 5. 2019.
Predstavljanje knjige koja je dobila Nagradu Politikinog zabavnika
JA SAM AKIKO
Stefan Tićmi, autor, i Nemanja Baćković, Politikin zabavnik
Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

Petak, 31. 5. 2019.
Predstavljanje knjige SARA I JANUAR ZA DVE DEVOJČICE
Zoran Penevski
Gradska biblioteka Pančevo u 12.00


<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..