VI Festival fantastične književnosti Art-Anima održaće se od 30. maja do 02. juna u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15) i 03. juna u Svečanoj sali Opštine Vračar (Njegoševa 77). 
Festival osoben po tome što se istovremeno bavi promovisanjem kulture čitanja i razgovorom o širem značaju književnih dela pisanih u ključu fantastike, okupiće gotovo četrdeset učesnika, među kojima su neki od najznačajnijih teoretičara književnosti, kritičara, urednika, izdavača i pisaca fantastike. Kroz šesnaest programskih celina – od kojih su tri posvećene mestu žena u savremenoj fantastici – govoriće se o brojnim aspektima uticaja ove vrste književnosti na savremeno prozno stvaralaštvo i druge umetnosti.

Posetioci Festivala biće u prilici da se upoznaju sa likom i delom ovogodišnjeg dobitnika Man Buker nagrade i majstorom kratke priče, Džordžom Sondersom, uticajnim piscem fantastike Tomasom Ligotijem, strip albumom Providens kultnog britanskog autora Alana Mura. Pored autora iz anglosfere, tokom Festivala biće predstavljena i dela autora koji dolaze izvan engleskog govornog područja. Tako će na Festivalu biti premijerno predstavljeno srpsko izdanje romana Krug japanskog pisca Kođija Suzukija prema kome je snimljen istoimeni kultni horor film. Takođe, biće predstavljen prvi od tri dela romana Led, koji predstavlja monumentalno ostvarenje jednog od najpoznatijih poljskih SF pisaca današnjice, Jaceka Dukaja.

Od dela domaćih pisaca, na Festivalu će biti predstavljene knjige dvojice doajena fantastične književnosti Gorana Skrobonje (roman Proročanstvo Korota) i Ilije Bakića (zbirka Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe).

Poseban segment biće posvećen veštini uspešnog pripovedanja i građenju kvalitetne priče. A o ovoj temi govoriće pisac Oto Oltvanji i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.
Tokom Festivala premijerno će biti predstavljen novi, 6. broj časopisa Književna fantastika. Nagrada „Art-Anima“ koja se svake godine dodeljuje za doprinos popularizaciji fantastike, biće uručena slavisti, filologu i uredniku dr Dejanu Ajdačiću.

Festival zatvaraju tri zanimljiva i neobična predavanja. Dr Nataša Tučev sa Filozofskog fakulteta u Nišu održaće predavanje o pripoveci E. M. Forstera „The Machine Stops“ (1909) u kojoj je predviđena pojava Interneta. Dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj, govoriće o sprezi naučno-fantastične književnosti i medicine, a sociolog i etnolog mr Danilo Trbojević izneće najnovija otkrića sa terena o motivu vampira u verovanjima srpskog naroda.

Festival fantastične književnosti organizuju sajt Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Kompletna satnica i dodatne informacije o Festivalu nalaze se na adresi: ovde
 



<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..