Lifka_i_Lifke_naslovnaObaveštavamo vas da će u okviru ovogodišnjeg, 18. Festivala evropskog filma Palić biti predstavljena kapitalna monografija o Aleksandru Lifki pod nazivom „Lifka i Lifke“, u izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke, a povodom 100 godina postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici.

Monografija je posvećena Aleksandru Lifki, začetniku kinematografije na ovim prostorima i jednoj od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju “pokretnih slika” u prvoj polovini prošlog veka. Na ovoj monografiji, koja po prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a knjiga će biti objavljena u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku).

„Monografija nije samo o Aleksandru Lifki već i o ostalim članovima porodice koji su se takođe, neovisno od Aleksandra, bavili prikazivanjem filmova. Monografija prati put porodice Lifka od severne Italije, preko Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije. U ovoj monografiji po prvi put će biti objavljene mnoge do sada nepoznate činjenice i nepoznata dokumenta. Studija je pisana sa ambicijom da na naučan način obradi njihov doprinos razvoju evropske kinematografije“, izjavio je ovim povodom Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta Festivala).

Aleksandar Lifka je prvi put posetio Suboticu 1905. godine kada je oduševljenim meštanima predstavio svoj putujući električni bioskop u kojem je prikazivao kratke filmove različite tematike i žanra. Prilikom druge posete Subotici, 1911. godine, Lifka je u hotelu „Hungaria“ osnovao prvi stalni bioskop u Subotici, a sa majkom i bratom, takođe zaljubljenicima u film, se i nastanio u ovom gradu. Bioskop je zvanično počeo sa radom 1. oktobra 1911. godine, a štampa je zabeležila da je 12. oktobra 1911. godine prvi put prikazan celovečernji igrani film.

Monografija „Lifka i Lifke“ predstavlja početak temeljnog istraživanja istorijskih dokumenata vezanih ne samo za prikazivačku delatnost porodice Lifka, već i snimanje filmova kojim su se takođe bavili.

Za naredno izdanje Festivala evropskog filma Palić najavljeno je i drugo, dopunjeno izdanje monografije.

Tokom ovogodišnjeg Festivala, u okviru debatnog programa, biće održan i okrugli sto pod nazivom „Lifka i Lifke“. O njemu uskoro možete očekivati više informacija.

Festival evropskog filma Palić svake godine dodeljuje nagradu „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie), Jirži Mencel (Jirí Menzel), Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta), Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi), Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Teo Angelopulos (Theo Angelopoulos), Ištvan Sabo (István Szabó), Mikloš Jančo (Miklós Jancsó), Peter Bačo (Péter Bacsó), Ken Louč (Ken Loach), Goran Paskaljević, Ken Rasel (Ken Russel), Miki Manojlović...

Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena poznatom francuskom reditelju Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras) i srpskom reditelju Goranu Markoviću.

Ovogodišnje izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 16. do 22. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.
<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..