Letnji ekološki forum: Pokret „Odbranimo šume Fruške gore”

Letnji ekološki forum: Pokret „Odbranimo šume Fruške gore”
sre, 25. avgust 2021, 18:00 h - 20:00 h
,

U okviru izložbe „Efekat pregleda”, MSUB otvara prostor za diskusiju o raznovrsnim ekološkim problemima s kojima se stanovnici Srbije suočavaju. Program je osmišljen kao javni forum u kome će akteri – ekološke organizacije, aktivističke grupe, stručnjaci, umetnici i građani – u izložbenom prostoru Muzeja diskutovati o aktuelnim problemima zaštite životne sredine u Srbiji, razlozima za nastanak tih problema, kao i mogućim predlozima za njihovo rešavanje.

U sredu 25. avgusta od 18 do 20 časova biće održan peti u nizu foruma na kome će Pokret „Odbranimo šume Fruške gore” (OŠFG) predstaviti svoje aktivnosti i način borbe protiv seče šuma.
 
Pokret OŠFG je ekološki aktvistički pokret civilnog društva autentično nastao kao odgovor na sve ubrzaniju deforestaciju Nacionalnog parka Fruška gora, koji umesto da uživa najviši stepen zaštite kao prirodna vrednost, postaje ubrzano plen brutalne komercijalne eksploatacije.

Seče šuma, rudarski kopovi, urbanizacija, uništavanje šumskih ekosistema, degradiranje predeone lepote su postali toliko vidljivi, da su šumske staze počele da liče, sa jedne strane na drvare zbog enormnih količina trupaca koji su na svakom koraku, a sa druge strane, zbog teške mehanizacije za seču i izvlačenje trupaca, na područje intenzivne šumarske industrije.

Nacionalni park Fruška gora je počeo ubrzano da nestaje pred našim očima, sa svojim prelepim bukovim i hrastovim šumskim sastojinama, bogatim biodiverzitetom, biljnim i životinjskim vrstama koje su zaštićene. Neke od njih su na crvenoj listi IUCN kao strogo zaštićene zbog velikog stepena ugroženosti, dok su određene vrste endemične. Zaštitarski model upravljanja se u potpunosti povukao pred eksploatatorskim udarom na prirodne resuse, što je posledica neadekvatne zakonske regulative, kao i neodgovornog i nestručnog upravljanja.

Neodrživo iskorišćavanje prirodnih resursa je sveopšti planetarni problem. Situacija u našoj zemlji je dodatno komplikovana zbog visokog stepena korupcije i organizovanih ilegalnih šumarskih aktivnosti koje se teško otkrivaju, jer su u tu mrežu nezakonitih radnji uključeni i predstavnici javnih institucija i donosioci odluka.

Očuvanje postojećih šuma Fruške gore je sociološka, ekološka i kulturološka neophodnost, a borba za zdravu životnu sredinu i prirodu, kao opšta pobuna je imperativ vremena u kojem živimo. Fruška gora je fabrika kiseonika, najjači borac protiv negativnih klimatskih promena, čuvar ekosistema i biodiverziteta. Konačno, ona je sa još nekoliko manjih šumskih područja poslednja brana opustinjavanju Vojvodine.

Na „Letnjem ekološkom forumu” o iskustvima Pokreta OŠFG govoriće Dragana Arsić.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže forumu i aktivno uključe u diskusiju.

Više informacija o projektu „Efekat pregleda” na: msub.org.rs/efekat-pregleda
 


 


 


 









<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..