BPM 2020/1: Don Quijote - Katarina Marčetić

BPM 2020/1: Don Quijote - Katarina Marčetić
pet, 23. april 2021

Beogradski mesec fotografije, Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade i Бартcелона POP UP sa zadovoljstvom vas pozivaju na novu izložbu Katarine Marčetić Don Quijote. Izložba će biti otvorena u petak, 23. aprila od 19:00 do 21:00, u Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade. U seriji fotografija Don Quijote Katarina Marčetić dokumentarističkim postupkom beleži prostor iza scene Narodnog pozorišta u Beogradu tokom izvođenja istoimenog baleta. Delikatne i suptilne, ove fotografije svoju lepotu saobražavaju kroz višestrukost imanentnih kontrastnih odnosa, kako u formalnom, tako i u idejnom pogledu.

Specifičnost ovih odnosa proizilazi iz suprotstavljanja, svetlosti – senkе, pokret – mirovanjе, a potom i simboličkih oprečnih registara kao što je suprotstavljanje predstave (igre) spram života i konačno iluzije prema stvarnosti. Upravo ova opozicija između iluzije (izvođenja) i stvarnosti (života) predstavlja temelj po kojem se kihotski narativ u kontekstu dodatno podupire i ističe. Sveobuhvatna pokretljivost silueta i figura kao da konstantno teži proboju na onu drugu stranu, bez obzira da li su u pitanju kulise ili stvarnost.

Fotografije Katarine Marčetić raslojavaju pred našim očima veoma žive i gotovo fantazmatske predstave između istine i iluzije. Na njima je zabeležen dinamičan ambijent sa kvalitetima snolikosti, koji u isti mah zadržava stabilnost utemeljenu u stvarnosti posredstvom dokumentarne fotografije.
Tijana Savatić

Izložbu su organizovali:

Бартcелона POP UP u saradnji sa Radisson Collection Old Mill Hotel i Beogradskim mesecom Fotografije, uz podršku Ambasade Španije u Srbiji

Prisustvo na otvaranju izložbe biće moguće jedino uz nošenje maske i poštovanje mera radi sprečavanja širenja Kovida19.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..