Izložba radova profesora Grafičkog odseka FLU u Galeriji ULUS

Izložba radova profesora Grafičkog odseka FLU u Galeriji ULUS
sre, 7. april 2021 - ned, 18. april 2021
Beograd,

Obaveštavamo Vas da se izložba radova profesora Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, može videti u Galeriji ULUS (ul. Knez Mihailova 37) od srede, 7. aprila 2021, od 10 časova. Povodom obeležavanja 80 godina od uvođenja Grafike u nastavni program Akademije/Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i formiranja Grafičkog odseka, FLU priređuje izložbe u Galeriji Udruženja, Galeriji FLU i Centru za Grafiku FLU. Oni su aktivni učesnici, ne samo domaćeg likovnog života, već i šire, njihove poetike su autentične a ova izložba daje uvid u stvaralački duh ove generacije nastavnika i saradnika Grafičkog odseka.

Ova značajna godišnjica obeležava se i izdavanjem monografije o Grafičkom odseku. U Galeriji ULUS biće predstavljeni radovi aktivnih nastavnika Grafičkog odseka Fakulteta – redovnih profesora Žarka Smiljanića, Miodraga Mlađovića, Dragana Momirova, Katarine Zarić, Vladimira Veljaševića, Aleksandra Mladenovića, vanrednog profesora Adama Pantića, docenta Vladimira Milanovića, asistenta Nikole Velickog i umetničkog saradnika Mine Rakidžić. Xeterogeni stilski i izvođački pristupi odlikuju poetska kazivanja ovih stvaraoca koji su ovenčani brojnim nagradama i priznanjima.

„Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu osnovan je 1937. godine kao Akademija likovnih umetnosti a 1973. godine prerasta u Fakultet likovnih umetnosti. Kada je te iste godine godine osnovan Univerzitet umetnosti, jedinstvena institucija u Srbiji, FLU zajedno sa Fakultetima primenjenih, muzičkih i dramskih umetnosti postaje njegov sastavni deo. Od osnivanja pa do danas, Akademija, odnosno Fakultet likovnih umetnosti, imali su status vodeće institucije u oblasti likovnog obrazovanja na ovim prostorima.

Tokom više od 80 godina postojanja, u nastavi je učestvovalo oko 140 uglednih srpskih i jugoslovenskih umetnika. Ovu prestižnu akademsku instituciju završilo je oko 3.500 studenata, među kojima je i 16 kasnijih članova Srpske akademije nauka i umetnosti i veliki broj stvaralaca koji su ostavili dubok trag u likovnoj umetnosti Jugoslavije i Srbije i uspešno predstavljali svoju zemlju na značajnim međunarodnim izložbama. Ubrzo po osnivanju Akademije, sa slikarstvom i vajarstvom kao temeljima nastave, osnovana je i Katedra za grafiku, likovnu oblast koja do tada nije imala posebno razvijenu tradiciju u jugoslovenskoj umetnosti. Tek početkom pedesetih godina prošlog veka nastava grafike je učvrstila svoje mesto u strukturi nastavnog programa Akademije. Tokom narednih decenija, studenti svih odseka bili su u mogućnosti da se upoznaju sa procesom izrade grafike, da ovladaju tradicionalnim grafičkim tehnikama i za vreme čitavih studija uče u grafičkim radionicama. Uz entuzijazam i predanost nastavnika, grafika se vremenom razvijala, njena popularnost je rasla a kvalitet rada studenata postajao sve viši. Grafika se izborila za svoje mesto na likovnoj sceni Srbije i Jugoslavije, na šta je uticalo i osnivanje kultne galerije „Grafički kolektiv“ 1949. godine u Beogradu, kao i održavanje prvog Međunarodnog Bijenala grafike u Ljubljani 1955. godine. Vremenom je sve više mladih, talentovanih umetnika, koji su završili FLU u Beogradu, učestvovalo na velikim međunarodnim izložbama grafike širom sveta.“ (segment teksta iz Uvodne reči prof. Dimitrija Pecića, dr um. i Dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu)

Izložba se održava do 18. aprila 2021.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..