67/68. MARTOVSKI FESTIVAL

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL
pon, 22. mart 2021 - ned, 28. mart 2021

Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta 2021. godine. Biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala. Podsećamo da je do 1. marta 2021. rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta)...

Prijava za festival vrši se isključivo preko sajta: www.martovski.rs. Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Konkurs važi za filmove proizvedene 2019. godine i kasnije. Producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 12. marta 2021.

Predstavljamo program dokumentarnih filmova iz selekcije 67. Martovskog festivala, koji se takmiče u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.

Havana Dreams //
2020. / 52’

Produkcijska kuća: Zero produkcija
Režija i produkcija: Igor M. Toholj

Ostati ili napustiti Kubu? Dokumentarni esej snimljen u decembru 2011, kada je Fidel Kastro posle 52 godine preneo vlast svom bratu Raulu, istražuje život Havane na političkom raskršću. Kombinuje arhivu, savremene snimke iz „voajerske“ vizure stanovnika starog jezgra grada u svakodnevnim životnim situacijama i ispovesti ljudi o želji da ostanu ili prinudi da odu iz domovine.

*Svetska festivalska premijera

Solčence zahaja //
2020. / 53’ 30”

Produkcijska kuća: Bandur film
Režija: Stefan Krasić
Produkcija: Dragan Ivanović
Ana Hofman kreće u potragu za poreklom najpoznatije slovenačke narodne pesme „Solčence zahaja“, onog trenutka kada spozna da to uopšte nije slovenačka, a pogotovu ne narodna pesma.

*Srpska premijera

Speleonaut – Pod kamenim nebom //
2018. / 56’30”

Produkcijska kuća: CVK KVADRAT
Režija: Sonja Đekić
Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja Đekić

Priča o velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira, o tajnama planete na kojoj živimo! U vreme osvajanja Meseca, u leto 1969. godine, Milutin Veljković stupa u svet prigušenih čula i tokom svog dugog boravka u pećini Samar spaja istoriju čovečanstva – od pračoveka do astronauta!

To sam što jesam – Gipsy Mafia //
2019. / 50’ 48’’

Produkcijska kuća: All Inclusive Films & Gete Institut Beograd
Režija: Andrijana Stojković
Produkcija: Frank Baumann, Zorica Milisavljević, Andrijana Stojković

Dva brata Roma kroz hip-hop govore šta im je na duši, a njihove jake, oštre reči odzvanjaju kroz evropski kontinent.

Umetnost sećanja //
2019. / 61’ 44”

Produkcijska kuća: Fini Šnit Production
Režija i produkcija: Jelena Radenović

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da živi nezavisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema.

Selekciona komisija takmičarskog programa 67. Martovskog festivala: Nikola Majdak, direktor fotografije, Srbija // Milan Nikodijević, profesor produkcije, Srbija // Vladimir Šojat, autor, montažer, Srbija

Stručni saradnik selekcione komisije: Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda

Umetnički direktor Martovskog festivala: Dejan Dabić

www.martovski.rs

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..