Volonteri iz Evrope i Australije su 29. juna 2013. godine učestvovali u uređivačkom maratonu i onlajn akcijama sa ciljem unapređenja članaka o Prvom svetskom ratu na najvećoj enciklopediji na svetu, Vikipediji. Uređivački maratoni su događaji na kojima se ljudi okupljaju da bi pisali nove i proširili postojeće članke na Vikipediji, i to na jeziku po sopstvenom izboru. Događaj je organizovao pokret Vikimedija zajedno sa sajtom Europeana, kao i lokalnim muzejima i drugim partnerima.

 

Uređivački maraton se održao u šest država: Australija, Belgija, Holandija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija. Zato je Vikimedija Srbije pozivala učesnike da se pridruže u uređivačkom maratonu posvećenom obeležavanju 99 godina od početka Prvog svetskog rata. Maraton se održao u subotu 29. juna od 12 časova, u kancelariji Vikimedije Srbije, Bulevar kralja Aleksandra 20.

 

Prvi svetski rat počeo je krajem jula 1914. i sledeće godine će biti stogodišnjica ovog događaja koji je potresao svet.

 

Zbog toga što su obogatili najveću enciklopediju na srpskom jeziku, novim tekstovima o Prvom svetskom ratu, najuspešniji takmičari, dobili su i simbolične nagrade.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..