Ivo Andrić, Danilo Kiš, Momo Kapor, Igor Mandić, Bogdan Tirnanić, Rade Šerbedžija...samo su neka od velikih imena naše kulturne scene koji su bili redovni posetioci Kluba Književnika. Ovo važno kulturno mesto više od 70 godina postoji u centru Beograda, i menja se zajedno sa Beogradom, ne gubeći na autentičnosti. Nekada Turska, pa Američka ambasada u Francuskoj 7, postaje Klub književnika i umetnika Jugoslavije 1946. godine. Kuća, koju je podigao Mića Piroćanac sredinom 19.veka je nakon Drugog svetskog rata postala dom jugoslovenske književne elite. U isto vreme, nastao je i restoran, kao mesto za okupljanje i druženje pisaca iz udruženja.

Vrlo brzo, Klub Književnika je stekao kultni status kao mesto  intelektualne hrabrosti, slobodoumnosti i velikih ideja.

Nije mogla da prođe manifestacija, dodela nagrada ili poseta nekih velikih svetskih imena, a da se tim povodom nije svratilo u Klub Književnika. Restoran je ugostio ljude iz raznih sfera umetnosti, političare na vlasti i disidente, mangupe i diplomate... i kao takav jedan je od retkih svedoka značajnih trenutaka u istoriji Beograda.

Sofija Loren, Lorens Olivije, Majls Dejvis, Robert De Niro, Kirk Daglas, Vivijen Li, Žan-Pol Sartr, Elizabet Tejlor, Romi Šnajder, Orson Vels i mnoge druge velike zvezde, bili su gosti Kluba književnika, a legenda kaže da su uživali u svim domaćim specijalitetima i posebnom ambijentu.

U novoj deceniji, Klub književnika donosi novitete, ima novog šefa kuhinje, mladog kuvara Branka Kisića, sa besprekornom biografijom, a koji posle iskustva u brojnim internacionalnim restoranima, želi da postavi ovo kultno mesto u centar interosovanja Beograđana ali i turista, kojih će, nadamo se, uskoro biti.

Restoran Klub književnika ponovo je otvoren u ponedeljak, 4. maja 2020. sa novim konceptom, čije je zvanično lansiranje planirano je za jun, kada će i jedna od najvećih i najlepših bašti u gradu biti u punom sjaju.

Ukoliko odavno niste bili na nekom lepom mestu u centru grada, prava je prilika da posle dvomesečnog karantina posetite Klub književnika i proverite šta je na meniju.

Foto: E. Nalbantjan

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..