Posle fantastičnog uspeha tri svetske „francuske“ večere koja su organizovane u martu 2015, 2016 i 2017, sa zadovoljstvom vam najavljujemo i četvrto izdanje Ukusa Francuske za sredu, 21. mart 2018. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta,  ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, a cetiri godine kasnije, 2018. Događaj će okupiti 3300 restorana, šefova i menija iz celog sveta! Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista  Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim,  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle,  svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira:   bogatiji aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su  na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta. Meniji će u okviru „Ukusa Francuske“ i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a po prvi put učestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva. Ovogodišnje izdanje ima, bar u Francuskoj, temu: to je gastronomija regiona Nuvel Akiten (Nouvelle Aquitaine), ili, jednostavnije rečeno, Bordo sa okolinom (Limož, Poatije, La Rošel, Po, Bajon, Perigor, Angulem…), što je sinonim za guščiju džigericu, vina, tartufe, ostrige, pršut, sireve, pačetinu, guščije meso, paštete… Takođe, Alen Dikas je pozvao restorane u Francuskoj da deo menija posvete uspomeni na nedavno preminulog šefa, Pola Bokiza.

U prvom izdanju Goût de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, u trećem sedamnaest, a u ovom izdanju nas je šesnaest. Dakle, možemo da kažemo da je susret postao tradicionalan, i da se pohvalimo kako Srbija ima najveći broj prijavljenih restorana u regionu. Francuske menije, koje je odobrio specijalan žiri sastavljen od najvećih svetskih kuvara, poslužiće vam 21. marta 2018, a neki i tokom cele sedmice od 19.-25. marta, beogradski restorani Casa Nova, Druga priča, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Homa, Hotel Zlatnik, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Stanica 1884, The Square Beograd, Voulez-vous, novosadski Inspiracija i Restoran Zak, kao i Školski restoran Ugostiteljsko-turističke skole Vrnjačka Banja.

Degustaciju francuskih ili sopstvenih proizvoda koji su dostupni na srpskom tržištu obezbedili su Delhaize, Délice, La Petite cantine, Mlekoprodukt/Savencia, Pernod Ricard i  Somboled koje se bave njihovom proizvodnjom ili distribucijom.

Potražite više informacija i spisak svih restorana na svetu, kao i sve njihove menije, na sajtu www.goodfrance.fr. Pretražite i sve menije svetskih i posebno, srpskih restorana, na istom sajtu nakon konferencije za štampu u Jelisejskoj palati, 6. marta. Francuske ambasade i instituti u celom svetu podržavaju lokalno projekat.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..