Bagel Бејгл radnja je socijalno preduzeće koje je osnovala NVO Atina - organizacija koja se od 2003. godine zalaže za prava žrtava trgovine ljudima i drugih vidova iskorišćavanja. Pored toga što ima izraženu etičku komponentu ovo je jedinstveno mesto za uživanje i opuštanje uz neverovatan ukus i miris svetski poznatog peciva koje se konačno predstavlja i u našem lepom gradu. Proizvodi u Bejgl radnji, delikatesni sendviči i kolači, spravljaju se od najkvalitetnijih sastojaka i pripremaju se po recepturi onoj kao kod kuće.

 

Ovaj prostor, ljudi i koncept deo su jedne borbe koja traje više od dvanaest godina - borbe za pravedno društvo ravnopravnih, koje promoviše različitost i solidarnost. Sav profit koji ovo socijalno preduzeće ostvari usmeravaće se na programe podrške za žrtve i njihov oporavak  a u isto vreme će to biti prostor za njihovu stalnu praksu i obuku. S obzirom da je većina prepoznatih žrtava trgovine ljudima u našoj zemlji iz populacije mladih, za mnoge od njih ovo će biti prilika da po prvi put steknu znanja, veštine i iskustvo kako bi što lakše došli do posla. Trenutno Bagel Бејгл zapošljava pet osoba i ima tendenciju da se još više razvija.

 

Povodom svečanog otvаranja Bagel Бејгл radnje u Knez Danilovoj 39 u Beogradu, Marijana Savić direktorka Udruženja građana Atina istakla je da ovaj poduhvat praktično predstavlja inovaciju u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima u našoj zemlji, jer će se one konkretno ekonomski osnaživati i imati šansu da stiču nova znanja, socijalne kontakte i veštine, za koje ranije nisu imale priliku. Iz tih razloga ona je pozvala širu zajednicu da podrži ovu važnu borbu. „Sve ukazuje na to da u budućnosti, bez uzajamne podrške i partnerstva organizacija civilnog društva, privatnog sektora, državnih institucija i građanstva uopšte, razvoj zajednice neće biti moguć. Zbog toga vas pozivamo da date svoj doprinos i budete deo ove priče koja suštinski menja stvari i omogućava šansu onima koji ne mogu bez nas“, zaključila je ona.

 

Bagel Бејгл ne bi postojao da nije bilo nesebične podrške Regionalnog programa „Socijalna zaštita i prevencija trgovine ljudima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ), belgijske King Baudouin fondacije, MOZAIK fondacije, UniCredit fondacije i Grupe 484.

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..