svet-je-velik1Film “Svet je veliki i spasenje je iza ugla”, internacionalna koprodukcija bugarskog autora Stefana Komandareva, sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi imaće svoju beogradsku premijeru 16. novembra u 20.30h, u bioskopu Roda II, Palas Šumadija. Film je baziran na istinitim događajima i po istoimenom romanu Ilije Trajanova, bugarskog pisca nastanjenog u Nemačkoj.

 

To je priča o mladiću Saši koji doživi saobraćajnu nesreću. Roditelji ginu, a on ostaje u nemačkoj bolnici gde pokušavaju da ga izleče od amnezije. Njegov deda stiže iz Bugarske i njih dvojica na biciklu kreću na put Sašinog ozdravljenja koji vodi u bugarski zavičaj.

Ovo je priča o razgradnji i ponovnom uspostavljanju jedne porodične zajednice, kroz odnos dede i unuka, ovo je putovanje kroz partiju ‘bekgemona’, a istovremeno i putovanje kroz bugarsko društvo nekad i danas.

Premijeru filma “Svet je veliki i spasenje je iza ugla” podržala je Ambasade Republike Bugarske u Beogradu, a ambasador Georgi Dimitrov je istakao da je to idealna prilika da beogradska publika vidi najambiciozniji bugarski filmski projekat posle 1989. godine i da upozna i oceni kvalitet ove zajedničke produkcije u godini proslave 130. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Bugarske i Srbije.

Beogradskoj publici će se 16. novembra pokloniti autorska i glumačka ekipa na čelu sa Mikijem Manojlovićem, za kog su kritičari ocenili da je u ovom filmu ostvario jednu od najinspirativnijih uloga i to na savršenom bugarskom jeziku. Osim Manojlovića, srpski predstavnik u ovom filmu je i reditelj i scenarista Dušan Milić.

U filmu igraju i Karlo Ljubek, Hristo Mutafčiev, Ana Papadopulu, Stefan Valdobrev i drugi.

<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..