Ovogodišnji, 49. Međunarodni filmski festival FEST, koji se održava po sloganom ,,Povratak u budućnost“ održaće se u Cineplexx Galerija Belgrade bioskopu od 8. do 16. maja. Ukupno će u ovom bioskopu biti prikazano 53 ostvarenja sa FEST-a, a kuriozitet je svakako prikazivanje 32 filma u IMAX sali. Neki od filmova koje će posetioci moći da pogledaju na najvećem platnu u zemlji i regionu su ,,Kako biti dobra supruga“, ,,Čista strast“, ,,Nigde posebno“, ,,Zemlja nomada“, ,,Ponedeljak“, ,,Supruga špijuna“, Konačni izveštaj“ i druge.

U glavnom takmičarskom programu publika će moći da vidi filmove „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića koji je premijerno prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. Zatim novi film cenjenog reditelja Olega Novkovića, ,,Živ čovek“ za koji je scenario napisala Milena Marković. Radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda ,,Sinovi“ Igora Đelića Đelu, koji želi da promeni svoj život, međutim, nižu se nepredviđeni koji ga odvode u drugom pravcu. Pored Đurička, u glavnim ulogama našli su se Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Iva Milanović, Tanja Bošković i Branko Cvejić. Film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta. U glavnim ulogama našli su se Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić i Branko Vidaković.

Ove nedelje na repertoaru Cineplexx Galerija Belgrade bioskopa, naći će se filmovi sa FEST-a:

1. "Čista strast“- Samohrana majka Helena se upušta u zavisnu emotivnu vezu sa ruskim diplomatom Aleksandrom sa kojim nema ništa zajedničko.

2. "Kako biti dobra supruga“- Poleta i njen suprug duži niz godina vode školu za domaćinstvo. Njihova misija je da nauče tinejdžerke kako da postanu savršene domaćice u vreme kada se od žena očekivalo da budu podređene svojim muževima. Nakon iznenadne smrti supruga, Poleta otkriva da je škola pred bankrotom i da mora da preuzme svu odgovornost. Ali dok su u toku pripreme za TV emisiju o takmičenju u domaćinstvu, ona i njeni studenti počinju da preispituju svoja uverenja jer su protesti širom Francuske u maju 1968. transformisali društvo oko sebe.

3. "Nigde posebno“- Džon, 35-godišnji čistač prozora, život posvećuje podizanju svog četvorogodišnjeg sina Majkla, pošto ih je detetova majka napustila odmah nakon njegovog rođenja. Njihov život je jednostavan, sastoji se od univerzalnih svakodnevnih rituala, života sa potpunom predanošću i nevinom ljubavlju koja otkriva snagu njihove veze. Ali sve to se dovodi u pitanje kada Džon sazna da mu je preostalo još nekoliko meseci života. Pošto nema porodicu kojoj bi mogao da se obrati, preostale dane provodiće u potrazi za savršenom osobom koja će usvojiti Majkla, pokušavajući da zaštiti svoje dete od strašne stvarnosti.

4. "Sve će biti u redu“- Bruno Salvati je reditelj sa malo uspeha, koji se rastavio od supruge Ane, sa kojom ima dvoje dece. Nakon što mu se pogorša zdravstveno stanje, Brunu dijagnostikuju bolest koja zahteva donora...

5. "Zastoj“- Susret dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije povezuju do kraja života.

6. "Ljubavnici“- Lisa i Simon su nerazdvojni. Vrlo su strastveni još od tinejdžerskih dana. Događa se tragedija, izazvana Simonovim kriminalnim aktivnostima. U opasnosti je, beži, bez Lise. Ona uzalud čeka vesti od njega. Tri godine kasnije, ona je udata za Lea, a putevi im se ponovo ukrštaju na ostrvu u Indijskom okeanu.

7. "Zemlja Nomada“- Nakon ekonomskog kraha glavne komapnije jednog mestašca u ruralnoj Nevadi, Fern pakuje stvari i kreće sopstvenim kombijem na put istražujući život izvan konvencionalnog društva, kao "moderni nomad."

8. "Palm Springs“- Kada bezbrižni Najls i nevoljna deveruša Sara dobiju priliku da se susretnu na venčanju u Palm Springsu, njihov odnos se zakomplikuje jer nisu u stanju da pobegnu sa mesta događaja, niti jedno od drugog.

9. "Posrtanje“- Džon živi sa partnerom Erikom i njihovom ćerkom Monikom u Kaliforniji, daleko od tradicionalnog seoskog života koji je napustio pre mnogo godina. Njegov otac Vilis, svojeglavi čovek, živi sam na farmi na kojoj je Džon odrastao. Kada Vilis oboli od demencije, Džon se nada da mu, u dogovoru sa sestrom Sarom, nađe smeštaj u njihovoj blizini. Njihovim najboljim namerama Vilis će se suprotstaviti odbijanjem da na bilo koji način promeni svoj način života.

10. "Žena koja obećava“- Svi su govorili da je Kesi mlada žena koja obećava…dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je opako pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružiće Kesi novu šansu da ispravi prošlost u ovoj divlje uzbudljivoj priči.

11. "Ljubavne afere“- Odmor u francuskom selu. U trećem mesecu trudnoće, Dafne sama dočekuje Maksima, rođaka svog momka Fransoa. Njen Fransoa je morao na brzinu da se vrati u Pariz da bi zamenio bolesnog kolegu. Dok čekaju njegov povratak, tokom četiri dana Dafne i Maksim se upoznaju i dele vrlo intimne priče koje ih zbližavaju.

12.    ,,Veze“- Napulj ranih osamdesetih. Aldo i Vanda prolaze kroz period razdvajanja nakon što je on otkriven u neverstvu. Njihovo dvoje male dece su u ogorčenom vrtlogu, razapeti između svojih roditelja, ali veze koje drže ljude na okupu su neizbežne, čak i bez ljubavi. Sada, trideset godina kasnije, Aldo i Vanda su još uvek u braku.

13. "Crock of Gold“- Kombinujući do sada neviđene arhivske snimke benda “The Pogues” i porodice Mekgovan, sa animacijama Ralfa Stedmena, Crock of Gold je slavljenje irskog pankera-pesnika Šejna Mekgovana. Film je pogled na život irskog pevača, tekstopisca i vođe grupe “The Pogues”

14. "Čovek koji je prodao svoju kožu“- Sam Ali, mlad, osećajan i impulsivan Sirijac, napustio je svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da otputuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu savremeni umetnik tetovira leđa. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu.

15. "Ribanje i ribarsko prigovaranje“- Vek je šesnaesti. Pesnik i plemić Petar Hektorović nakratko napušta izgradnju svog ljetnikovca i provodi tri dana na moru u društvu dvojice ribara. Okružen idilom ostrvskih krajolika, Petar leškari, sanjari i priseća se tragične mladalačke ljubavi. Ali, sećanja na sukob plemića i pučana tokom Hrvatske bune još uvek su sveža.

16. "Kako dalje“- Aharon je život posvetio odgajanju sina Urija. Žive zajedno, u rutini, daleko od stvarnog sveta. Uri je autističan, i sada je kao mlada osoba možda vreme da živi u specijalizovanom domu. Dok su na putu do institucije, Aharon odlučuje da pobegne sa sinom i krene na put, znajući da Uri nije spreman za ovo razdvajanje.

17. "Narcis i Zlatousti“- Otac šalje mladog, neposlušnog Zlatousta u manastir kako bi se iskupio za grehe svoje majke koja ih je napustila. Tamo upoznaje Narcisa, briljantnog naučnog početnika koji je zatvoren u sebe i udaljen. Rađa se duboko i životno prijateljstvo. Zasnovano na bestseleru Hermana Hesea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

18. "Gospođica Marks“- Elenor - bistra, inteligentna, strastvena i slobodna - najmlađa je ćerka Karla Marksa. Kao jedna od prvih žena koja je spojila teme feminizma i socijalizma, ona učestvuje u borbi za radnička i ženska prava i za ukidanje dečijeg rada. Kada 1883. upozna Edvarda Avelinga život, koji je do tad vodila, raspada se kroz strastvenu, ali tragičnu ljubavnu priču.

19. "Izbrisana istorija“- U provincijskom predgrađu, tri suseda sustižu nove tehnologije i društveni mediji. Tu je Mari koja bi mogla da izgubi poštovanje svog sina zbog seks snimka, Bertranova ćerka je žrtva nasilja na mreži, i Kristin čiji Uber rejting nije dobar. Oni odlučuju da se, uz pomoć hakera, bore protiv moćnih vetrenjača savremenog života i kompanije Big Tech. Možda je njihova bitka osuđena na propast, od početka, ali nikada se ne zna…

20. "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“- Neurohirurg Marta (40) se zaljubljuje. Ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom. Uzalud ga čeka na Mostu slobode jer se on ne pojavljuje na sastanku. Marta počinje očajnički da ga traži, a kada ga konačno pronađe, ljubav njenog života tvrdi da se nikada pre nisu sreli.

21. "Ponedeljak“- Miki i Kloi, dvoje Amerikanaca u srednjim tridesetim godinama, koji žive u Atini, sastaju se jednog vikenda tokom vrelog leta. Hemija među njima je neporeciva. Kada dođe vreme da Kloi napusti Grčku, ona odlučuje da napusti svoj posao kod kuće i istraži može li strast jednog vikenda da preraste u nešto više.

22. "Rifkinov festival“- Američki bračni par odlazi u San Sebastijan na filmski festival i biva uvučen u čaroliju događaja, lepotu i šarm grada i fantaziju filmova.

23. "Sneg u Bedindormu“- Peter je čitav život radio u banci u Mančesteru. Kada mu se odobri prevremena penzija, on odlučuje da poseti svog brata u Benidormu, da bi otkrio da je nestao

24. "Živ čovek“- Ovo je emotivna priča o životu koji živimo i životu koji smo želeli da živimo. O posledicama grešaka koje svaki život sa sobom nosi. Priča o slobodi, ljubavi, porodici i spokoju. Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda “Sinovi” Igor Đelić-Đela (Nikola Đuričko), živi sa ženom Sunčicom (Nada Šargin), sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu.

25. "Asistentkinja“- Jedan dan u životu Džejn, tek diplomirane ambiciozne filmske producentkinje koja je pronašla posao iz snova kao asistentkinja moćnog biznismena, u industriji zabave. Njen radni dan je sličan bilo kom danu nekog drugog asistenta – od kuvanja kafe i menjanja papira u kopir mašini, preko naručivanja ručka i organizovanja putovanja do telefonskih poruka i upućivanja novih kolega. Dok Džejn sledi svoju svakodnevnu rutinu ona postaje svesna zlostavljanja koje podmuklo boji svaki aspekt njenog radnog dana, kao i gomilanja poniženja protiv čega je rešila da zauzme stav kako bi otkrila pravu dubinu sistema u koji je ušla.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..