Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović svečano je večeras u Domu omladine Beograda otvorio 67. i 68. izdanje Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. On je posthumno dodelio nagradu za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću i uručio je njegovoj supruzi Ljiljani Erić-Simjanović. Mladenović, koji je predsednik Odbora festivala, izrazio je čast i zadovoljstvo zbog prilike da otvori ovogodišnji Martovski festival i naglasio da je početak ove tradicionalne manifestacije ujedno i poruka da se život, koliko je to u ovom trenutku moguće, polako vraća u normalu.

– Iza nas je teška godina, godina puna straha, koju bismo najradije da zaboravimo. Pandemija je odnela mnogo života i na neki način nas vratila osnovnim vrednostima, koje smo nažalost, usled "brzog" stila života, pomalo zaboravili. Danas, slaveći "Dane Beograda", otvaramo 67. i 68. izdanje Martovskog festivala. Iako naziv festivala jasno govori o terminu održavanja, ove godine ga otvaramo u aprilu i nadam se da je to poslednji takav slučaj. Kao što ovogodišnji slogan "Dana Beograda" kaže – Kultura pobeđuje, otvaranje ovogodišnjeg Martovskog festivala pokazuje da je to istina – rekao je Mladenović.

On je istakao da je ove godine priređen zaista obiman i bogat program. Mladenović je podsetio da je prošle godine sve bilo spremno za 67. izdanje festivala, ali je po uvođenju vanrednog stanja bilo jasno da mora doći do odlaganja.
– Najavili smo nakon toga festival za jesen, ali je i tada bilo nemoguće organizovati ovakav događaj, pa je doneta odluka da ove godine imamo "dupli program". Konačno, pandemija je i u martu ove godine bila u zamahu, nadamo se poslednji put, pa je tako festival pomeren za april. Nadam se da ćemo do 25. aprila uspeti da realizujemo sve što je planirano i da ćemo u takmičarskom programu videti svih 95 filmova – 54 iz programa 67. festivala i 41 iz 68. izdanja. Pripremljeno je i mnogo materijala iz revijalnog dela programa, mnoštvo radionica i nadam se da ćemo iskoristiti sve potencijale koje nam ovaj festival svake godine pruža. Apelujemo na sve mlade filmske stvaraoce, one koji su na početku karijere, da budu što prisutniji i iskoriste priliku koja im se pruža kroz bogat program ovogodišnjeg festivala – naglasio je Mladenović.

Prema njegovim rečima, realizaciju dvostrukog festivala ove godine omogućili su glavni sponzori, pre svega Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

– Bez velikog prijatelja festivala – kompanije Lukoil, takođe ne bismo mogli da uradimo sve što smo planirali. Zahvalnost dugujemo i svim drugim sponzorima koji su omogućili ovogodišnje izdanje festivala. Takođe, veliku zahvalnost na trudu i zalaganju dugujemo umetničkom direktoru Dejanu Dabiću, kao i svim selektorima. Nadam se da će organizacija ove manifestacije, posle 12 teških meseci, otvoriti vrata i za druge događaje sa dugom tradicijom u Beogradu – rekao je Mladenović.

On je dodao da je ovogodišnji festival posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću, kako je rekao, divnom čoveku, velikom stvaraocu i sjajnom umetniku.

– On je dobitnik nagrade za životno delo i tu odluku doneli smo još prošle godine. Odlaganje festivala, prošlogodišnje, kao i ovogodišnje za jedan mesec, nije dozvolilo da Zoran Simjanović lično dobije priznanje kojem se mnogo radovao. Strašni virus ga je otrgao od nas i možemo samo da mu kažemo hvala za sve što je uradio za filmsku umetnost u Srbiji, kao i uopšte za kulturu u našoj zemlji. Taj gubitak je toliko veliki da ćemo ga postati svesni tek u narednim godinama. Ostaje njegovo veliko delo i nadam se da će svi studenti koje je izveo na pravi filmski put, nastaviti tamo gde je on stao – poručio je Mladenović.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je rekao da je festival namenjen istinskim ljubiteljima filma.

– Večeras sam istovremeno srećan i tužan. Srećan sam jer smo posle pauze uspeli da organizujemo „duplo" izdanje festivala, koji je odoleovao i u najtežim godinama, pa je primera radi održan 1999. godine u atomskom skloništu Doma omladine. Veoma sam tužan zbog činjenice da čovek koji je jako voleo Martovski festival i kome smo prošle godine namenili nagradu za životno delo – Zoran Simjanović, nije više sa nama – rekao je Dabić.

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..