U utorak, 20. aprila 2021, u 19 casova, velika sala SKC, ciklus: Izvođenje poezije na filmu na temu Stihovi Dilana Tomasa, uz predavanje i razgovor sa analizom isecaka iz filmova. Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković. Šesto izdanje ciklusa „Izvoðenje poezije na filmu" posveæeno je stihovima Dilana Tomasa. Nadovezuje se na analizu filmskih izvoðenja poezije T. S. Eliota, Vilijama Blejka, Vilijema Batlera Jejtsa, Edgara Alana Poa i Volta Vitmena. Većina o njemu fokusiraju se upravo na njegovu javnu (boemsku) ličnosti, odnosno na dokumentaran ili donekle fikcionalnizovan način obrađuju njegovu specifičnu narav, životne navike i pristup poeziji, sa jasnim naglaskom na načine na koji ju je pisao i izvodio.

Pored toga, mnogi filmovi i serije kao moto ili rečenicu koja na ključnom mestu sumira neku narativnu liniju koriste nekih konkretnih stihova, ili naslova pesama, kao na primer „i smrt neće gospodstva imati", ili „ne odlazi tiho u tu blagu noć".
Kako u filmu Svonsi, opisan kao "ugly lovely town", iz priča Dilana Tomasa,
postaje za sledeću generaciju lokalaca "pretty shitty city"

U Soderbergovoj verziji „Solarisa" stalni povratak mrtve neprežaljene drage, za koji protagonista nalazi objašnjenje u uticaju planete u èijoj orbiti je svemirska stanica u kojoj se odvija radnja, biva nagovešten stihovima Tomasa Dilana koje on izgovara na prvom sastanku. U filmu „Opasni umovi" Džona Smita stihovi nepristajanja na smrt čitaju se u analogiji sa etikom borbi uličnih bandi, kojs su realnost tinejdžera koji odrastaju u malom provincijskom gradu u Kaliforniji, prepunog rasne segregacije, siromaštva i potpunog nepoverenja u institucije društva. Upravo ta podesnost stihova Dilana Tomasa da deluju u kontekstima sasvim različitim od onih u kojima je živeo i stvarao, kao i njihova snažna zvučnost, navela je mnoge pisce, poput Bukovskog, na primer, da se neposredno nadovezuju na njegovo delo, a i mnoge muzičare, poput Igi Popa i Džona Kejla,  da obrađuju i izvode njegove stihove, a inspirisali su čak i kompozitore poput Vilijema Majera, Henrija Lazarofa i Igora Stravinskog da ih muzički nadograðuju. Prerana smrt je Tomasa Dilana sprečila da ostvari saradnju na operi, na koju ga je Stravinski bio pozvao.

Strip Dilan Dog, ekstra broj 8, epizoda "Povratak čudovišta", u izdanju Slobodne Dalmacije 1997. Strane su ovde okrenute tako da se u gornjem levom uglu vidi priznanje protagoniste da ga je otac nazvao po Engleskom pesniku Dilanu Tomasu, a to "dog" je stoga verovatno preuzeto iz naziva Tomasovog dela "Portret umetnika kao mladog psa" ("Portrait of the Artist as a Young Dog"). Ovde ispod je originalno, Bonelijevo izdanje, gde se to bolje čita. Da ne bude sumnje ko je to stoji i napomena.
Iggi Pop izvodi pesmu "Ne odlazi tiho u tu blagu noć", na albumu "Slobodan" iz 2019.

Džon Kejl izvodi istu tu pesmu na albumu "Reči za umirućeg", 1989.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..