Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora  festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 19. do 25. aprila 2021. godine.  Biće prikazane kompletne  takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala. Predstavljamo program filmova iz selekcije 68. Martovskog festivala, koji se takmiče u kategoriji kratkog igranog filma – nacionalna selekcija.

Izgubljeni dani  // 2020. / 22’ 19’’
Produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

Režija: Jovana Avramović
Produkcija: Aleksa Borković
Glume: Jana Bjelica, Jovan Jovanović, Sunčica Milanović

Olja, mrzovoljna osamnaestogodišnjakinja, živi u porodici prepunoj nerazumevanja. Kada bratovljeva devojka dođe u posetu, Olja se suočava sa gubitkom jedine osobe do koje joj je stalo. Besna na sve oko sebe, biva zarobljena na mestu odakle ne vidi izlaz.
*Srpska premijera

Kako sam pobedio lepak i bronzu  // 2020. / 30’ 42’’
Srbija, Nemačka

Produkcijska kuća: Ranč Production
Režija: Vladimir Vulević
Produkcija: Srđa Vučo
Glume: Hasan Čičić, Rasim Ćelamehmetović, Iva Bjelić, Saša Bjelić, Dragana Vidaković, Dragana Lalović

O životu fabričkog radnika Mihajla, iz zapuštenog provincijskog mesta, svedoče nam ljudi iz njegovog najbližeg okruženja. Stari komšija kojem svakog jutra odnosi novine, sestra koju godinama materijalno pomaže, kafedžija u čijoj kafani Mihajlo i njegove kolege radnici provode popodneva i večeri. Ono što oni ne znaju je da Mihajlo opsesivno krade alat iz fabrike, da pati zbog izgubljene ljubavi i šta će uraditi jednog jutra.

Pas i vetar  // 2021. / 26’ 39’’
Produkcijska kuća: Fakultet za medije i komunikacije

Režija: Jovana Marković
Produkcija: Luka Đokić
Glume: Jovana Gavrilović, Mladen Sovilj

Poslednje noći pred odlazak iz zemlje, Zoja odlazi na svirku i upoznaje Luku. Posle večeri provedene sa njim, odlazak ujutru više ne deluje kao jednostavna odluka.
*Svetska premijera

Skup // 2020. / 14’ 23’’
Produkcijska kuća: Grupa „Hajde da“

Režija i produkcija: Marko Pejović
Glume: Jovana Rakić, Stojan Simić, Andrej Malešević, Branka Baretić Milenković, Nenad Novaković, Predrag Kotur, Vera Jovanović, Isidora Bojić

Film prati krizu mlade žene, koja više ne nalazi nikakav smisao u načinu života srednje klase. Kriza kapitalizma i koncept slobode prelama se kroz odnos sa njenim partnerom (koji je gluva osoba) i u njima budi različita osećanja i potrebe (koje se u filmu pojavljuju kao zasebni likovi). Kako priča napreduje, sve više bivamo uvučeni u unutrašnju stvarnost likova.
*Svetska premijera

Slobodan // 2021. / 17’ 21’’
Produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

Režija: Miroslav Savić
Produkcija: Branko Perišić
Glumi: Branko Perišić

U intimnom prostoru napuštenog ravničarskog imanja, demilitarizovani vojnik prolazi kroz suočavanje sa posleratnim početkom i teretom traumatične prošlosti.
*Svetska premijera

Sve kako treba // 2020. / 21’ 59’’
Produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

Režija: Nikola Stojanović
Produkcija: Tijana Savić, Nikola Stojanović, Mladen Teofilović, Nađa Petrović
Glume: Jelena Stupljanin, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović

Jovana, samohrana majka, želi da provede svoj rođendan sa ćerkom Sarom, ali njeni planovi su uništeni kada Sara pozove oca na rođendan.
*Srpska premijera

Selekciona komisija takmičarskog programa 68. Martovskog festivala: Nikola Majdak mlađi, direktor fotografije, Srbija / Milan Nikodijević, profesor produkcije, Srbija / Vladimir Šojat, autor, montažer, Srbija / Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja, Srbija/Nemačka / Umetnički direktor Martovskog festivala: Dejan Dabić

www.martovski.rs

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..