Svetska premijera dokumentarnog filma „Samo za naše oči: Džon Glen" (For Our Eyes Only: John Glen, Nemačka / 2021. / 115'), o čuvenom britanskom reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu, biće održana 24. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru ovogodišnjeg duplog 67/68. izdanja Martovskog festivala. Britanski režiser Džon Glen bio je 2017. počasni gost šestog međunarodnog filmskog festivala „Sinevejs" u nemačkom gradu Brunsvik, gde je primio nagradu za životno delo kao montažer, režiser druge ekipe i režiser. Ovaj dokumentarac sadrži iscrpan razgovor koji je sa Glenom vođen pre festivala u njegovom domu u Oksfordširu, a tu su i izjave koje su dali Mod Adams, glavna glumica filma „Oktopusi" i glumica Beatris Liber, koja je igrala u filmu „Operacija svemir", kao i nemački filmolozi Viland Švanebek i Ivo Ricer, i drugi.

Karijera Džona Glena kao montažera, režisera druge ekipe i režisera, koja između ostalih obuhvata i ostvarenja „Asovi: Gvozdeni orao III"  i „Kristofor Kolumbo: otkriće" tema je ovih razgovora, dok se režija pet filmova o Džemsu Bondu („Samo za tvoje oči", „Oktopusi", „Pogled na ubistvo", „Dah smrti" i „Dozvola za ubistvo") analiziraju u odnosu na njegovu režiju druge ekipe akcionih scena filmova „Divlje guske" ili filmova Pitera Hanta „Zlato" i „Viči na đavola".

Scenarista i reditelj ovog filma je Karsten Panic (Carsten Panitz), koji je diplomirao engleski i američki jezik i književnost na Univerzitetu Bilefeld 2009. sa radom o režiseru Džonu Karpenteru. Snimio je nekoliko kratkih filmova kao scenarista/režiser, bio je izvršni producent dugometražnog igranog filma „Zvischen Sommer und Herbst" scenariste/režisera Danijela Mansa. Priprema svoj prvi igrani film kao scenarista/režiser i režira scensku adaptaciju Hofmanovog dela „Der Sandmann" kao monodramu sa glumcem Stefanom Majsnerom. „Samo za naše oči: Džon Glen" je njegov prvi dugometražni dokumentarni film.

Film je rađen u produkciji kuće Fenomena Film Production, a pored Panica, producenti su Dr Mihael Flintrop i Dragana Latinović.

U filmu se pojavljuju: John Glen, Janine Glen, Maud Adams, Beatrice Libert, Dr. Michael Flintrop, Prof. Dr. Ivo Ritzer, Dr. Wieland Schwanebeck, Benjamin Lind

---

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL je jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama", „Regionalna panorama" i „Domaća panorama". Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..