Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, ponudiće od 3. do 10. septembra kvalitetan, bogat i raznovrsan program u kojem se kriju i biseri svetske kinematografije, prave poslastice za sve filmofile. Najveći zaljubljenici u pokretne slike imaće prilike da u festivalskim programima otkriju i pogledaju dokumentarne filmove koji govore o najcenjenijih filmskim stvaraocima prošlog i ovog veka, filmskim estetikama i formama, dela koji svedoče o značaju sedme umetnosti. Na programu je šest filmofilskih filmova: „Forman protiv Formana" (Forman Vs. Forman), „Fatalna Nomi" (You Don't Nomi), „Duh Pitera Selersa” (The Ghost of Peter Sellers), „Sakavem" (Sacavem), „Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” (Des cowboys et des indiens: le cinéma de Patar et Aubier) i njemu pridruženi „Panika u selu: Vašar poljoprivrede" (Panique au Village: La Foire Agricole).

„Forman protiv Formana” Jakuba Hejne i Helene Trestikove, slika život i delo češko-američkog autora Miloša Formana, pružajući kolaž retkih privatnih i zvaničnih arhivskih i autobiografskih uspomena, koje je pripovedao rediteljev sin Petr Forman. Reditelj klasika „Gori, moja gospođice”, „Leta iznad kukavičijeg gnezda”, „Kosa” i „Amadeus” portretiše se kao harizmatički avanturista sa ogromnom hrabrošću da preispituje sebe.
 
„Fatalna Nomi” je analiza značaja filma „Showgirls” Pola Verhovena iz 1995. godine. Dokumentarni film Džefrija MekHejla istražuje mesto i značaj Verhovenovog hita u kulturi kraja 20. veka, otvarajući debate na teme kvaliteta filma, umetničke namere reditelja i poruka o polu i rodu.
 
„Duh Pitera Selersa” Pitera Medaka otkriva tajnu - zašto je jedan od najvećih komičara svih vremena odustao od gusarske komedije koju je 1973. snimao za Columbia Pictures. Četiri i po decenije nakon katastrofalnog iskustva, analizirajući rad čuvenog glumca i sećajući se svog (ne)pristajanja na kompromise, Medak zaceljuje svoje rane iz vremena produkcije filma koji je čuveni holivudski studio otpisao i odlučio da ga nikada ne pusti u bioskope.
 
„Sacavem” je svojevrsno putovanje kroz filmove protugalskog reditelja Pedra Coste, fokusirano na njegov rad na delima „Casa de Lava”, „Ossos”, „Colossal Youth” i „Horse Money”, tokom kog se stiče uvid u vizuelni i zvučni pejzaž estetike autora koji duboko kinematički oseća i zamišlja.
 
„Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” pruža nam uvid u zbivanja iza kulisa za Oskara nominovanih, legendarnnih animatora Vensana Patara i Stefana Obijea, odgovornih za filmove poput „Ernest & Celestine" i serijala „Panika u selu". Tom prilikom, uz projekciju filma Fabrica du Velca o ovim vrsnim autorima, biće prikazan i najnoviji urnebesni nastavak njihovog uspešnog serijala „Panika u selu: Vašar poljoprivrede".
 
Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji je ove godine odloženo zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održano od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu. U bogatom festivalskom programu, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Foto: Beldocs promo, uz dozvolu za objavljivanje.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..