Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, odloženo je zbog novih mera Vlade Republike Srbije o zabrani okupljanja. Prethodno najavljeni datumi održavanja bili su od 8. do 14. avgusta, a novi termin će biti naknadno objavljen u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji. Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, povodom odlaganja prethodno najavljenog termina održavanja manifestacije je izjavio: „Usled novih mera za sprečavanje širenja epidemije, prinuđeni smo da pomerimo datum održavanja našeg festivala.

Svoj deo posla smo završili, imamo sjajan program, a filmovi su dogovoreni i razvrstani u programske celine. Po poboljšanju epidemiološke situacije objavićemo novi termin. Sigurni smo da ćemo ovoga leta omogućiti gledaocima da uživaju u filmovima pod sjajem zvezda, uz primenu svih mera prevencije i socijalnog distanciranja. Svesni smo da je građanima suočenima sa svim izazovima koje je donela pandemija potreban ne samo festival, nego i svi kulturni sadržaji koje je moguće organizovati u ovim okolnostima. To je pokazalo i veliko interesovanje za dešavanja na Letnjoj pozornici u ovom kratkom periodu predaha tokom juna i jula. Kulturna dešavanja su važna za bodrenje i podizanje duha građana, što je svakako važan faktor u procesu izlečenja. Nadamo se da će uskoro i naš festival ulepšati i olakšati život svim ljubiteljima filma.”

O rešenosti organizacionog tima da Festival evropskog filma Palić održi u punom kapacitetu, govori i visok kvalitet ovogodišnje glavne selekcije koju čini 13 evropskih ostvarenja. Selektor ovog programa Nenad Dukić ističe da će se u programu naći jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih reditelja Mateo Garone  sa filmom „Pinokio”, poznati francuski autor starije generacije Filip Garel sa novim filmom „So od suza”, dok će veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand biti u konkurenciji s novim filmom „Šarlatan”, a jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold predstaviti novi film „Undin”. Najkontroverzniji film glavnog programa biće „Nataša”, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog, iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna, dok filmovi mlađih ili manje poznatih reditelja dolaze iz Danske, Norveške, Bugarske, Mađarske.


<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..