Reditelj i scenarist Michel Hazanavicius (predsjednik žirija), umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, glumica Jadranka Đokić, reditelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 26. Sarajevo Film Festivala. Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. augusta u Narodnom pozorištu.

Predsjednik žirija
MICHEL HAZANAVICIUS
Reditelj, scenarist, Francuska
 
Michel Hazanavicius rođen je 1967. u Parizu u Francuskoj. Studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i televizijske programe. Nakon što je snimio svoj prvi kratki film, “Echec Au Capital”, i sarađivao na nekoliko scenarija, 1999. snima svoj dugometražni igrani prvijenac “Mes Amis”. Svoj sljedeći igrani film, “OSS 117: Cairo, špijunsko gnijezdo”, snima 2006. godine, a 2009. snima i “OSS 17: Izgubljen u Riju”. Dvije godine kasnije, 2011, snima crno-bijeli nijemi film “Umjetnik” (The Artist) u kojem su uloge ostvarili Bérénice Bejo i Jean Dujardin. Film je 2012. osvojio pet nagrada Oscar, uključujući Oscare za najbolji film i za najboljeg redatelja, kao i Oscara za najboljeg glumca za Dujardina. Bejo je za ulogu u filmu nominovana za Oscara za najbolju sporednu glumicu. “Umjetnik” (The Artist) je osvojio i brojne druge nagrade, među kojima i tri Zlatna Globusa, sedam BAFTA nagrada, nagradu za najboljeg glumca za Djuradina na Filmskom festivalu u Cannesu 2011, gdje je film premijerno prikazan.
Godinu dana nakon filma “Umjetnik” (The Artist), 2012, Hazanavicius režira jedan segment omnibusa “Nevjernici”, 2014. snima film “Potraga” koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Cannesu, kao i film “Le Redoutable” koji je snimio 2017. Nedavno je snimio svoj sedmi igrani film, “Izgubljeni princ” (2020), u kojem igraju Bérénice Bejo i Omar Sy.
 
CARLO CHATRIAN
Umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Njemačka
 
Carlo Chatrian je umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
Rođen 1971. godine, Chatrian je studirao književnost i filozofiju, a diplomirao je i na studijama filma odbranivši rad na temu fimova Jacquesa Rivettea. Još kao student je posjećivao filmske festivale kao prirodnu dopunu studijama, a ubrzo je počeo i pripremati program za filmski festival Alba, potom Festival dei Popoli i Visions du Réel. Krajem 1990-tih se fokusirao na dokumentarni film, jezik, te način na koji se realnost može komponirati i oblikovati; vodio je radionice sa filmskim autorima kao što su Johan van der Keuken, Frederick Wiseman i Errol Morris. 2003. godine je počeo raditi za Locarno Film Festival na izboru retrospektiva na temu japanske animacije, Ernsta Lubitscha, Vincenta Minnellija i Otta Premingera. U periodu između 2013. i 2018. godine, Chatrian je bio umjetnički direktor festivala Locarno gdje je uživao radeći programe popularnih filmova za 8000 gledalaca na Piazza Grande kao i auteur filmova za još probraniju publiku filmskih ljubitelja. Pripalo mu je zadovoljstvo da uruči nagrade majstorima filma kao što su Michael Cimino, Werner Herzog i Agnès Varda. Odao je počast francuskom novom talasu isticanjem ostvarenja koja su iza sebe ostavili Anna Karina, Bulle Ogier i Jean-Pierre Léaud, kao i njemačkoj kinematografiji sa „Voljeni i odbačeni”, retrospektivom poslijeratnih filmskih ostvarenja Zapadne Njemačke, ali i posebnim nagradama Arminu Mueller-Stahlu i Mariu Adorfu. Pored toga, kroz svojih šest nastupa na festivalu Locarno, uručio je priznanja filmskim autorima iz Istočne Azije (Lav Diaz, Hong Sangsoo i Wang Bing) i američkoj glumici Brie Larson.
 
JADRANKA ĐOKIĆ
Glumica, Hrvatska
 
Rođena je u gradu najljepšeg kina na otvorenom, u Puli, Hrvatska.Glumu je magistrirala na Zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Na drugoj godini studija, snimila je svoju prvu zapaženu filmsku ulogu u filmu FINE MRTVE DJEVOJKE Dalibora Matanića. Od tada kontinuirano radi vješto balansirajući kroz kazališni, televizijski i filmski izričaj u suradnji s mnogim etabliranim domaćim i stranim redateljima. Trenutno je zaposlena na mjestu prvakinje drame Hrvatskog narodnog kazališta, a stečeno iskustvo pokušava prenijeti i studentima glume asistirajući na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.Njen rad nagrađen je nizom nagrada na svim poljima poput ovogodišnje najveće državne nagrade Vladimir Nazor za predstave “Tri sestre” i “Idiot” te Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu u filmu - “Iza stakla” Zrinka Ogreste. U Sarajevo se rado vraća, kako sa predstavama tako i sa filmovima. 2009. snimila je svoje prve kadrove u Sarajevu za film “The Storm” s redateljem Hans-Christianom Schmidom te glumicama Kerry Fox i Anamarijom Marinca, a 2020. vraća se u Sarajevo snimati film “Koncentriši se baba” u produkciji Sarajevo Film Festivala s redateljem Pjerom Žalicom.
 
SRDAN GOLUBOVIĆ
Filmski redatelj, Srbija
 
Srdan Golubović (Beograd, 1972.) je filmski redatelj. Njegov prvi igrani film „Apsolutnih sto“ (2001), koji je prikazan na festivalima kao što su oni u Torontu, San Sebastijaniu, Pusanu i Roterdamu, osvojio je niz nagrada. Njegov drugi po redu film, „Klopka“ (2007) imao je međunarodnu premijeru na Berlinaleu (sekcija Forum) i završio je u selekciji za prikazivanje u Torontu i Karlovym Varyma. Osvojio je ukupno 22 međunarodne nagrade i završio u konačnom izboru kandidata za nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku. Njegov treći po redu film, „Krugovi“ (2013) premijerno je prikazan na Sundance festivalu gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za filmsku dramu, a prikazan je i na Berlinaleu (Forum), gdje je osvojio nagradu „Ekumenskog žirija“. Njegov najnoviji film „Otac“ (2020) premijerno je prikazan na Berlinaleu (sekcija Panorama), gdje je osvojio i nagradu publike i nagradu „Ekumenskog žirija“. Predaje filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
 
ANDREA STAVENHAGEN
Rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala, Meksiko
 
Sa završenim studijama historije, profesionalnu karijeru započela je na odjelu za kratki film Meksičkog instituta za film, a potom na odjelu za istraživanje i diseminaciju jedne od najvažnijih filmskih škola u Meksiku - Centro de Capacitación Cinematográfica. Vječito vođena željom da podrži razvoj mladih filmskih autora iz integralne perspektive, Andrea je svoj rad usmjerila na obučavanje i profesionalno usavršavanje, kao i upravljanje različitim programima za promoviranje i razmjenu u kontekstu međunarodnih manifestacija i filmskih festivala. Deset godina je bila na čelu Susreta iberoameričke koprodukcije pri Guadalajara Festivalu te je učestvovala u vođenju Morelia Lab radionice, najvažnije inicijative za latinoameričke producente u okviru Morelia Film Festivala, gdje je trenutno na poziciji rukovoditeljice projekata osposobljavanja i obuke. U periodu od 2015. do 2019. godine, bila je lationamerički delegat Festivala San Sebastian, a trenutno je članica stručnog odbora foruma evropsko-latinoameričke koprodukcije pri istom festivalu. Njeno iskustvo i poznavanje mlade kinematografije regiona su joj omogućili da aktivno učestvuje u izradi programa za San Cristóbal de las Casas festival, kao i da radi kao predavačica, savjetnica i članica žirija na državnim i međunarodnim filmskim manifestacijama.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..