48. Međunarodni filmski festival - FEST počinje večeras. Svečano otvaranje biće održano u Sava centru u 19h, kada će Miri Banjac biti uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Nakon ceremonije otvaranja, koju će voditi glumci Jelena Gavrilović i Igor Đorđević, festival će zvanično započeti projekcijom filma Otac Srdana Golubovića. Otac nam stiže samo nedelju dana nakon svetske premijere u Berlinu, gde je film odlično prihvaćen od strane kritike i publike. Glavne uloge tumače Goran Bogdan, Nada Šargin i Boris Isaković.

U narednih deset festivalskih dana očekuje nas preko 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, 96 premijernih ostvarenja i program FEST Klasik, koji će odati počast Bekimu Fehmijuu, zaštitnom licu ovogodišnjeg FEST-a, kao i Nedi Arnerić koja nas je nedavno napustila.

Ove godine biće upriličena dva takmičarska programa - U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano dvadeset ostvarenja iz Srbije i sveta, a u programu FEST Fokus devetnaest filmova hrabrog autorskog izraza. U programu Gala by Knjaz Miloš biće prikazani holivudski hitovi i nova ostvarenja dobro poznatih reditelja kao što su Džim Džarmuš, Vudi Alen, Roman Polanski, Terens Malik… Za sada najveće interesovanje vlada za filmove Greh Andreja Končalovskog, Divan dan u komšiluku Marijel Heler, i Istina Hirokazu Koreede, a projekcija filma Otac na otvaranju festivala je rasprodata.

Brojni gosti iz regiona i sveta promovisaće svoje filmove - Kosta Gavras, Ogust Dil, Džulijan Sends, Atom Egojan, Dejvid Tjulis… Legendarni Džon Malkovič izvešće performans “Muzički kritičar”, koji je osmislio Aleksej Igudesman, na zatvaranju FEST-a 8. marta.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..