Sala srpskog filma, kulturni  poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, nastavlja sa svakodnevnim prikazivanjem srpskih filmova i srpskih manjinskih koprodukcija. Na repertoaru Sale srpskog filma od 20. do 26. februara 2020. godine naći će se filmovi „Šavovi“, „Dovlatov“ i „Slučaj Makavejev“. „Šavovi“ (2019) u režiji Miroslava Terzića donosi priču sa elementima trilera i melodrame, a bavi se temom  novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu koje su godinama. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina.

Film je premijerno prikazan na Berlinalu 2019. godine (nagrada „Europa Cinemas Label“ za najbolji evropski film u sekciji „Panorama“), a zatim i na FEST-u gde je takođe nagrađen (Snežana Bogdanović je dobila nagradu za najbolju glumicu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI  i nagradu „Nebojša Đukelić“).

Rusko-poljsko-srpski film „Dovlatov“ (2018), sa srpskim glumcem Milanom Marićem u naslovoj ulozi, prikazan je u glavnom takmičarskom programu 68. Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Ovo ostvarenje prikazuje šest dana života briljantnog, ironičnog pisca Sergeja Dovlatova. Za samo prva četiri dana prikazivanja ovaj film reditelja Alekseja Germana mlađeg u bioskope Rusije privukao je više od 300 hiljada gledalaca. U Srbiji je premijerno prikazan na 46. FEST-u.

Dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (2019) Gorana Radovanovića prikazan je premijerno na 47. FEST-u, i tom prilikom osvojio dve nagrade: Beogradskog pobednika (kao najbolji film u programu „Srpski film -Srbija i prijatelji“) i Nagradu „Milutin Čolić“. „Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali“ istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je, 70-ih godina prošlog veka, sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom komunističke partije osuđivan film Dušana Makavejeva „WR: Misterije organizma“. U filmu „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ pojavljuje se i velika srpska glumica Milena Dravić, kojoj je to bilo poslednje filmsko pojavljivanje.

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane publici se otvara mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život. Prve nedelje su igrali filmovi „Zaposlena“, „Nebeska tema“,  „Ederlezi Rising“. Filmovi „Šavovi“, „Dovlatov“ i „Slučaj Makavejev“ će se na repertoaru Sale srpskog filma nalaziti od 20. do 26. februara 2020. godine. Cena svih ulaznica je simbolična – 300 dinara.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..