U petak, 6. decembra od 17:30 časova u Sali Amerikana u Domu omladine Beograda, na 11. izdanju Merlinka festivala, biće organizovana retrospektiva igranih filmova renomiranog reditelja Entonija Hiklinga, čija ostvarenja su prikazivana na queer festivalima širom sveta. Ovom prilikom će festivalska publika moći da pogleda filmove “Mali Gej Dečko” (2013), “Jedan duboki uzdah” (2014), “Gde konji odlaze da umru” (2016) i “Frig” (2018). Između dve poslednje projekcije, u 21:10, biće održan razgovor sa rediteljem.

Entoni Hikling, anglo-francuski glumac i reditelj, bio je 2012. prvi internacionalni gost Merlinka festivala, čime zauzima posebno mesto u istoriji ove sve cenjenije manifestacije. Ovaj neumorni stvaralac je od tada stekao izuzetnu reputaciju na festivalima posvećenim LGBTQ stvaralaštvu i pravima, a snimio je više od 10 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Njegove filmove karakteriše religijska simbolika i eksplicitni seksualni prikazi koji često brišu granicu između preteranog nadrealizma i realizma, a kritika ga poredi sa velikanima umetničkog filma poput Dereka Džarmana ili Pjera Paola Pazolinija.

O angažmanu u svojoj umetnosti Hikling kaže: “Umetnost je politička. Ne trudim se da imam politički stav, već da budem iskren prema sebi. To mi je uvek cilj. Do sada nijedan od filmova nisam napravio kako bih bio voljen, već da bih bio iskren. Oduvek sam osećao da, ako budem takav, pronaći ću neku istinu koja na određenom nivou može da komunicira sa publikom. Tragam ne da bih udovoljio drugima, već da bih isprovocirao neku vrstu promene kroz umetnost”.

Evocirajući svoj prvi dolazak na Merlinka festival i razvoj ove manifestacije, ovaj reditelj dodaje: U to vreme sam pravio svoje prve korake u svetu filma i bila mi je čast što sam pozvan. Sećam se predivnog belog grada i tople dobrodošlice, a svestan sam i da početak festivala nije bio lak. Kao što znamo iz istorije čovečanstva, izborena prava vrlo lako mogu biti oduzeta, što znači da uvek moramo biti na oprezu. To se ne odnosi samo na LGBTQ+ zajednicu, već i na sva ljudska prava.  Zbog toga su festivali poput Merlinke toliko značajni. Merlinka nije bitna samo za LGBTQ+ već i za slobodu govora, i slobodu uopšte”, zaključuje Hikling.

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..