Alternative film/video festival održaće se od 11. do 15. decembra u Domu kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu. Tema ovogodišnjeg festivala je Veliko ubrzanje, a prati je bogat petodnevni program. Najavljeno je preko 30 gostiju iz inostranstva, a biće prikazano preko 70 alternativnih filmova i video-radova iz celog sveta – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih... U takmičarskom programu su novi radovi Davorina Marca, dua Neozoon, Alana Brauna, Rodžera Horna, Saliz Hjuz, Aleksandrije Ajduković, Renate Poljak, i mnogih drugih, a u regionalnom, netakmičarskom programu Jug-jugoistok filmovi Igora Simića, Julije Lazarkove, Zorana Saveskog, Damira Čučića, Nike Novaka i Matevža Jermana…

Program čine i dve multimedijalne izložbe, radionica video-gliča i snimanja na 16mm filmu, i brojni prateći programi. Alternative Film/Video Istraživački forum i dva okrugla stola tradicionalna su mesta na kojima filmski autori, teoretičari, istoričari, arhivisti i kustosi razgovaraju i debatuju, a ove godine baviće se temom Velikog ubrzanja u tzv. antropocenu – umetničke obrade, u domenu alternativnog filma, uticaja čoveka na prirodu u doba kapitalizma i ogromnih socio-bioloških promena koje izaziva.

Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematsku koncepciju i odabir filmova za međunarodni takmičarski program, a Greg de Kjur selektor je regionalnog programa Jug-jugoistok. Članovi žirija su peruansko-francuska umetnica Rouz Lauder, Katrin Munt, kustoskinja iz Nemačke, i Aleksandra Sekulić, kustoskinja iz Srbije. Rouz Lauder će predstaviti izbor svojih kratkih filmova sa 16mm traka, Katrin Munt selekciju radova inspirisanih temom festivala, dok će Aleksandra Sekulić predstaviti svoj izbor iz video opusa beogradskog kolektiva Kosmoplovci.

Stiv Kosman, umetnik iz Njujorka, predstaviće filmove nastale u produkciji kolektiva Mono No Aware, koji se bavi analognim filmom, a održaće i radionicu snimanja i razvijanja 16mm filma. Igor Toholj i Ivan Velisavljević priredili su retrospektivu video-radova poznatog beogradskog umetnika Nikole Šindika, uz prateće DVD-izdanje. Lukas Brasiskis, litvanski kustos baziran u Njujorku, priredio je izbor iz istočnoevropskog video-arta, a Barbara Borčić i Peter Cerovšek iz Slovenačkog centra za savremenu umetnost predstaviće izbor slovenačkog videa.

Festival se otvara dvema izložbama. U Velikoj galeriji biće priređena izložba Sve su to nadgledale mašine drage milosti sa radovima Fokus grupe (Iva Kovač i Elvis Krstulović) iz Rijeke i Filipa Ruja iz Pariza, koju su kurirali Isidora Ilić i Boško Prostran, a u Maloj galeriji izložba Ivana Petrovića Making Off koja uključuje dokumentarni film, odštampane frejmove preuzete iz montiranog i nemontiranog materijala i postavku fotografija.

Temi virtualne antropologije posvećen je Alternative Istraživački forum, koji ovde godine vode Greg de Kjur i Megan Barker (Univerzitet u Čikagu), a na forumu će izlagati nekoliko naučnih istraživača iz SAD, Velike Britanije, Srbije... Članovi žirija, kustosi pratećih programa i gosti festivala učesnici su okruglog stola na temu Veliko ubrzanje, koji je otvoren za javnost, a moderiraće ga umetnički duo Doplgenger. U okviru festivala biće održana i radionica video-gliča, koju vode zagrebački umetnici Dina Karadžić i Vedran Gligo.

Žiri festivala odabraće filmove za Listu značajnih ostvarenja, čiji će autori imati priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Akademskom filmskom centru Doma kulture "Studentski grad" naredne godine.

 

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..