Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, bio je jedan od prvih govornika na ovogodišnjoj Digital konferenciji, koja se održava 5. i 6. septembra u Beogradu u Hotelu Metropol. Ova prestižna regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima okuplja najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona, kao i brojne goste iz inostranstva. Konferenciju je otvorio Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, dok je među istaknutim govornicima prvog dana bio i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Ove godine je jedna od naročito zastupljenih tema konferencije uspon domaćih televizijskih serija, kao i munjeviti razvoj filmske industrije na teritoriji Srbije.

Matić je, tim povodom, govorio o najvećim izazovima sa kojima se Filmski centar Srbije suočava, u situaciji kada je domaća filmska i televizijska industrija u snažnom zamahu, a strane produkcije sve češće dolaze u Srbiju kako bi iskoristile brojne povoljnosti snimanja u našoj zemlji. Direktor FCS-a je istakao i kako je budžet Filmskog centra Srbije za 2019. godinu, za proizvodnju filmova, iznosio preko osam miliona evra, što je rekord od osnivanja ove institucije. On je najavio i početak izrade novog Zakona o kinematografiji od 15. septembra ove godine, i formiranje radne grupe koja će se baviti usaglašavanjem novog zakona sa regulativnim papirima Evropske unije.

Matić je, kao jedan od najznačajnijih ciljeva u svom nedavno započetom mandatu, naveo digitalizaciju bioskopa u Srbiji. “U poslednje četiri godine u Srbiji je, uz pomoć Filmskog centra Srbije, digitalizovano 47 bioskopa, dok su još četiri dobila našu podršku u konkursnoj dokumentaciji. Time će Srbija imati preko 50 novih digitalizovanih bioskopa, što je naročito značajno strateški, za saradnju sa većim inostranim kinematografijama poput francuske, španske ili italijanske”, rekao je on, uz isticanje važnosti nedavno sklopljenog sporazuma sa Francuskom o kinematografskoj produkciji , potpisanog tokom nedavne posete Emanuela Markona našoj zemlji.

Direktor FCS-a naveo je da je ova institucija, u manjinskim koprodukcijama u prethodne dve godine, podržala 49 projekata iz 18 zemalja. “Među tim projektima nije bitan samo broj, već i kvalitet”, naglasio je Matić, istakavši i dobitnike nagrada na filmskim festivalima u Berlinu, Lokarnu, i Sarajevu. “Dobro je što su i druge zemlje prepoznale naše autore. U poslednje dve godine imamo 30 projekata naših autora podržanih u stranim zemljama. Ukupno učešće ovih država u filmovima srpskih autora, u tom periodu, iznosi preko 2 miliona evra, što je dosadašnji rekord“, dodao je Matić.

Dolazak velikog broja stranih produkcija doneo je preporod u domaću filmsku industriju, zahvaljujući brzo i efikasno realizovanim poreskim olakšicama i kvalifikovanom kadru. Za ove olakšice su do sada aplicirale produkcije iz čak 25 zemalja, a najviše iz SAD. Gordan Matić je naveo da sve veća potražnja sa sobom nosi i nedostatak kvalifikovane radne snage, ali da na tom polju ima i mesta za napredak. „Odjednom se dešava da, u roku od par meseci, više ne možete da nađete iskusne i kvalitetne pomoćnike reditelja, električare, far majstore, a to znači da projekti stoje. Na tome želim da radim u ime Filmskog centra Srbije, pa smo već pripremili jedan fond za naredne četiri godine, koji će omogućiti dodatno obrazovanje za zanate na filmu“, najavio je direktor Filmskog centra Srbije.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..