Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, održaće se pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru. Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

„U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje ćemo imati prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu nas, pre svega, upućuju da razmislimo o tim bazičnim vrednostima humanog društva. Videćemo posebne filmove sa posebnim ličnostima, koje nisu drugačije zbog svog invaliditeta već zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako čini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu često dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom isključivo vidi kao one koji ne koračaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koračaju i to po prostranstvima koje često većina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikuje filmove ovogodišnje selekcije. Oni će vas potresti, pokrenuti, pogoditi, naterati da se zamislite, nasmejati, iznenaditi. Dođite da zajedno iskusimo ove emocije od 10. do 12 oktobra u Sava centru“, kaže Darko Ivić, direktor Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest.

Ove godine vladalo je veoma veliko interesovanje - prijavljeno čak 90 filmova iz svih delova sveta: Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije... Selektor 8. Bosifesta, naš proslavljeni reditelj Goran Radovanović, odabrao je 18 dokumentarnih filmova od kojih će 10 biti prikazano u takmičarskom, a 8 u revijalnom delu programa.

Između ostalih, izdvajamo odličan izraelski dokumentarac “Moj brat heroj” (Yonatan Nir, Enosh Cassel), čija će svetska pretpremijera biti održana upravo na Bosifestu. Ovo ostvarenje prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara. Biće prikazan i ruski dokumentarni film „Odlazak na ples“ o ljudima koju se bave sportskim plesom u kolicima, kao i italijanski „50 X Rio“ koji prati Aleksa Zanardija koji se sprema za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Ove godine prateći program čini konferencija “Pokreni  promenu”, koja će se održati tokom sva tri festivalska dana u prepodnevnim časovima (11-16h) pre projekcija filmova. Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme:

• Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom;

• Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom;

• Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju;

• Kultura, tolerancija, različitost.

Uskoro možete očekivati više informacija o programu Festivala!

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Više informacija o Bosifestu možete pronaći na zvaničnom sajtu - www.bosifest.rs

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..