Jim_Morrison_2When you’re strange otkriva istorijske i prethodno neobjavljene snimke slavnog rok kvarteta, i pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike i nasleđa benda “The Doors”. Film je režirao nagrađivani reditelj i scenarista Tom Disilo (“Johnny Suede,” “Living in Oblivion”, „The Real Blonde“ ), a narator je Džoni Dep.

“When you’re strange” je film sa intimnom perspektivom, posvećen otkrivanju benda kakav je zaista bio. Autor i producenti nazivaju ga anti – Stounovskim ostvarenjem, aludirajući na film Olivera Stouna „The Doors“ iz 1991. Stounov film u kojem je Džima Morisona glumio Val Kilmer mnogi članovi benda i bliski saradnici okarakterisali su kao nedovoljno veran likovima i delu članova benda.
“When you’re strange” govori o  kreativnoj hemiji koja se stvorila u odnosu između bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Džima Morisona – četiri brilijantna umetnika koji su bend “The Doors” učinili jednim od  najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova. Koristeći video materijal snimljen između 1965. godine, kada je bend počinjao, do smrti Džona Morisona 1971. godine, “When youre strange” prati “The Doors” od njihovog nastanka u hodnicima filmske škole kalifornijskog univerziteta UCLA na kom su se sreli Manzarek i Morison, sve do pozornica rasprodatih stadiona.
O svom učešću u ovom filmu Džoni Dep kaže: “Gledajući opčinjavajuće, do sada neobjavljene snimke Džima, Džona, Reja i Robija, osećao sam se kao da, kroz njihove oči, mogu da proživim sve što i oni. Kao rok-en-rol dokumentarac i dokumentarac uopšte, ovaj film je najbolji što može biti. Čast mi je što sam učestvovao. Ponosan sam na ovaj film koliko i na sve ostalo što sam uradio.”
Između ostalih retkih snimaka, u filmu „When you’re strange“ po prvi put čini javnosti dostupnim odlomke iz filma HWY: An American Pastoral. Ovaj film su 1969. godine u pustinji Mohava i Los Anđelesu snimili Džim Morison i Pol Ferara, fotograf koji je blisko
sarađivao sa bendom. Pol Ferara je autor velikog dela najpoznatijih  portreta Džima Morisona, kao i omota za albume benda. Scenario je napisao Džim Morison po svom autostoperskom iskustvu iz studentskih dana, i sniman je kao niskobudžetni projekat u maniru direct cinema, pristupa popularnog u Americi i Kanadi tokom 60-tih godina XX veka. Scenario filma „HWY: An American Pastoral“ objavljen je 1990. godine, ali scene iz filma se po prvi put mogu videti u Disilovljevom dokumentarcu.



Distribucija:
MCF MegaCom Film

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..