belisvetJPGSvetska premijera filma "Beli Beli Svet" reditelja Olega Novkovica odrzace se u petak 6. Avgusta u najudarnijem terminu festivala u Lokarnu, u Švajcarskoj pred mnogobrojnom medjunarodnom publikom od vise od 3000 gledalaca.

 

Ovogodisnji 63. po redu festival u Lokarnu odrazava se od 4 do 14 Avgusta  i pored Kana, Berlina i Venecije ubraja se u najprestiznije i najuticajnije svetske filmske festivale A kategorije.

Ucesce naseg filma u zvanicnom programu  jos je znacajnije ako se ima u vidu da srpski film vec skoro vise od deceniju nije imao svoje predstavnike u glavnim selekcijama najznacajnijih filmskih festivala.

Ovo je ujedno i prvo ucesce srpskog filma u glavnom programu festivala u Lokarnu.



Novi film Olega Novkovića “Beli, beli svet”,  nastao je prema scenariju koji je Novkovic napisao sa poznatom dramskom autorkom Milenom Marković. U filmu  igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuricic, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić i Meto Jovanovski. 



Srpski producenuti, Milena Trobozic Garfild i Uliks Fehmiu najavljuju  domacu premijeru  za kraj godine. Milena Trobozic kaze da cinjenica da je BELI BELI SVET uvrsten u glavni program festivala u Lokarnu velika podrska i pohvala nasem filmu: “ Veoma smo ponosni sto cemo predstavljati nasu kinematografiju na ovako prestiznom filmskom festivalu, pred najznacajnijim predstavnicima filmske industrije i svetsih filmskih medija. Ovo jedan od 5 najznacjnijih  filmskih festivala u Evropi pa i u svetu i  filmovi uvrsteni u glavnu selekciju dobijaju automatsku vidljivost. Ucese na ovako znacajnom festivalu  predstavlja odskocnu dasku za dalji prodor filma pred svetsku publiku. Mislim da je to veoma vazno za nas film ali i za srpsku kinematografiju  jer se nas autor i film na kraju predstavljaju u  zavicnoj selekciji a ne na nekom od pratecih programa. To je znacajan pomak za sve nas zajedno.“



Ove godine  zvanicna selekcija festivala u Lokarnu privlaci posebnu paznju jer je na celo festivala  dosao  Olivije Per, koji je do prosle godine  bio na celu kanskog  Kenzena (15 dana autora ), tako da su evropski filmski krugovi i mediji sa nestrpljejem ocekivali njegov izbor autora. Film Olega Novkovica“ Beli Beli Svet“ ce predstavljati srpsku kinematografiju u  veoma ostroj selekciji za glavnu nagradu festivala „ Zlatni leopard.“



Radnja ove  moderne tragedije  u srpsko - nemačko - švedskoj koprodukciji, podržane i na konkursu Euroimaža, događa se u rudarskom gradu Boru - nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a danas simbolu propadanja i beznađa. U takvom ambijentu, dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke - balkanski tango. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju odbačeni, otpadnici, lopovi i očajnici, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo je strast i strasna žudnja za životom. “Beli, beli svet” tako je film o neuništivosti života, čak i kada je sve drugo uništeno.



Novković, poznat po igranim filmovima “Kaži zašto me ostavi” (1993), “Normalni ljudi” (2001) i “Sutra ujutro” (2006), predstavio je projekat za “Beli, beli svet” pre tri godine u okviru programa B2B na 34. FEST-u u Beogradu. Projekat “Beli, beli svet” nagrađen je 2007. godine na Cinelinku Sarajevskog filmskog festivala, a prošle godine predstavljen je u  programu “Atelje de la Cinefondation” filmskog festivala u Kanu.

Novković je na ovom projektu  obnovio saradnju s Milenom Marković, koja je jedan od najprevođenijih i najizvođenijih srpskih dramskih pisaca u Evropi i dobitnica najuglednijih nacionalnih nagrada za dramsko stvaralaštvo.. Direktor fotografije filma “Beli, beli svet” je Miladin Čolaković, a originalnu muziku i songove komponovao je Boris Kovac.

 

Izvor: West End Productions

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..