palic-2Obaveštavamo vas da je ovogodišnji dobitnik nagrade „ERSTE Underground Spirit“ za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma Festivala evropskog filma Palić reditelj Želimir Žilnik koji će nagradu primiti na otvaranju Festivala.

 

Delo Želimira Žilnika duboko je urezano u istoriju svetske kinematografije kao glas potlačenih i poniženih, glas pojedinaca i grupa sa margine, kao pobuna protiv svakog represivnog društvenog sistema.

Doslednost Žilnikove borbe izbija iz činjenice da nema gotovo ni jedne posleratne ideologije u Evropi sa kojom nije polemisao ostavivši za sobom dokument koji traje i ostaje kao dokaz o vremenu u kojem je radio.

Kao jedna od pokretačkih snaga "crnog talasa" jugoslovenske kinematogafije uveo je ovaj pokret u svetske okvire filmom Rani radovi (1969) za koji je osvojio „Zlatnog medveda“ u Berlinu.

Osim rada na filmu, Želimir Žilnik je dao ogroman doprinos nezavisnoj filmskoj sceni kroz edukaciju mladih filmskih entuzijasta putem brojnih radionica i predavanja koje je održavao na našim prostorima i širom Evrope.

Tokom Festivala, na Otvorenom univerzitetu u Subotici, u okviru omaž programa ERSTE Underground Spirit biće prikazano šest filmova Želimira Žilnika.
U pitanju su većinom manje poznati kratki dokumentarni filmovi iz rane faze Žilnikovog rada, kojima je izgradio svoj ironičan i kritički umetnički odnos prema svetu. Od njegovih prvih filmova, Žurnal o omladini na selu, zimi (1967) i Pioniri maleni, mi smo vojska prava, svakog dana ničemo ko zelena trava (1967), preko filmova Nezaposleni ljudi (1968), Lipanjska gibanja (1969), Crni film (1971), do Ustanka u Jasku (1973).


Takođe, u okviru selekcije Paralele i sudari ovogodišnjeg Festivala, biće prikazan najnoviji Žilnikov film Stara škola kapitalizma. Film je imao svoju međunarodnu premijeru na 39. Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu, a potom je prikazan na festivalima „Krosing Jurop“ (Crossing Europe) u Lincu (Austrija), na 10. izdanju Festivala centralnog i istočnoevropskog filma „Gou ist“ (goEeast) u Vizbadenu, na kojem je bio jedini film iz Srbije u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji. Takođe, Stara škola kapitalizma je prikazana i na nedavno završenom 3. Festivalu subverzivnog filma u Zagrebu.

Nagrada „Underground Spirit“, sadašnja „ERSTE Underground Spirit“, uspostavljena je 2008. godine i dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su francuski reditelj Ef Ži Osan (F. J. Ossang) i Nemac Uli M. Šupel (Uli M. Schueppel).

Sedamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 17. do 23. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.

Festivalski program sačinjava devet filmskih selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“ i ERSTE Underground Spirit.

Najboljim filmovima u okviru glavnog Takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – „Zlatni toranj“ za najbolji film, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i „Specijalna nagrada žirija“. Međunarodni žiri kritike dodeliće „Tolerance Award“ za najbolji film iz programa Paralele i sudari, a selekcija Mladi duh Evrope nagrađuje najuspešnijeg evropskog filmskog stvaraoca nagradom „ERSTE Underground spirit“.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju, boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..