SNG drama Ljubljana gostuje sa predstavom VELIKI DIKTATOR

SNG drama Ljubljana gostuje sa predstavom VELIKI DIKTATOR
čet, 23. mart 2023
Beograd,

U četvrtak 23. marta, na Velikoj sceni »Ljuba Tadić« Jugoslovenskog dramskog pozorišta gostuje Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane sa predstavom VELIKI DIKTATOR baziranoj na istoimenom filmu Čarlija Čaplina u režiji Diega de Brea. Predstava Veliki diktator bazirana je na jednom od najznačajnijih filmova proslavljenog Britanca Čarlija Čaplina, autora scenarija, reditelja, producenta i tumača dve glavne uloge. Film je nastao u SAD pre no što je ova zemlja ušla u Drugi svetski rat. U filmu se Čaplin pojavljuje u dve glavne uloge – kao anonimni brica, Jevrejin Adenoid Hinkel, i dvojnik diktatora Tomanije. U prvom pravom zvučnom Čaplinovom filmu, čuje se njegov glas.

Genijalno koristeći novu filmsku tehnologiju, Čaplinov diktator govori izmišljenim parodičnim jezikom, ponekad ga mešajući sa prepoznatljivim nemačkim i engleskim rečima. Zato, kada se obraća masi, iako govori izmišljene reči, jasno razumemo njegov govor tela.

Igrajući berberina Hikela, Čaplin dograđuje prepoznatljivi lik Skitnice, ne prikazujući ga na do tada poznati način, nego ga adaptira u skladu sa tada novim političkim kontekstom. Genijalni Čaplin ne koristi novu tehnologiju kao pomodnu novotariju, nego Skitnici daje glas i tako ono što mu je bilo svojstveno u nemom filmu pretvara u karakter koji mora da progovori da bismo ga čuli.

U ovoj satiričnoj komediji Čaplin ismeva Adolfa Hitlera i naciste, parodira Musolinija, Gebelsa, Geringa, a njegova kritika je bila toliko oštra da su mnoge zemlje, sve dok nisu zaratile s Nemačkom, odbile da distribuiraju film u bioskopima. Iako je nakon rata kritikovan zbog ismevanja tako ozbiljnog fenomena kakav je nacizam, Čaplin je izjavio da nikada ne bi snimio ovaj film da je znao za užase koje su nacisti činili u koncentracionim logorima.

Gledajući danas Velikog diktatora, u isti mah osećamo jezu, opomenu i prepoznajemo prorodiju.

Mojca Kranjc

Bazirano na filmu Čarlija Čaplina Veliki diktator
Režija Diego de Brea

SNG DRAMA LJUBLJANA
SEZONA 2021/22

Prevod JURE ŠKERL
Režija DIEGO DE BREA
Dramaturg i lektor ARKO
Scenografija DIEGO DE BREA, IZTOK VADNJAL
Kostimografija BLAGOJ MICEVSKI
Kompozitor JOŽI ŠALEJ (korišćeni motivi Bramsa i drugih kompozitora)
Video mikser SANDI SKOK
Majstor zvuka METOD NOVAK

Igraju: Berberin, Hilde, Hinkel - JURIJ ZRNEC / Komandir, Garbič, Lekar, Jurišnik 1. Slikar, Agar - BORIS MIHALJ  / Napaloni - BOJAN EMERŠIČ / Hana - TINA VRBNJAK / Pacijent, Iv - EVA JESENOVEC / Hering, B76 - VALTER DRAGAN / Šulc - VOJKO ZIDAR /Poručnik, Jakel, Jurišnik 3, Rosmanberg - MATIJA ROZMAN / Pripovedač, Zastavnik, Prevodilac, Man, Jurišnik 2, Kibitzen - ZVONE HRIBAR
Pijanista - JOŽI ŠALEJ

Premijera predstave Veliki diktator prema istoimenom filmu Čarlija Čaplina u režiji Diega de Brea održana je 11. maja 2022. godine na sceni Drame Slovenskog narodnog gledališča.

THE GREAT DICTATOR © Roy Export S.A.S. Sva prava zadržana./All Rights Reserved.
Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA 2022


Jugoslovensko dramsko pozorište
Kralja Milana 50, Beograd
<<  Jul 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..