Poznati španski pisac Lorenso Silva u Institutu Servantes

Poznati španski pisac Lorenso Silva u Institutu Servantes
uto, 14. mart 2023, 19:00 h
Beograd,

Lorenso Silva, španski pisac čiji su detektivski i kriminalistički romani osvojili brojne nagrade i veliku pažnju publike, gostovaće 14. marta od 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu. Na ovom književnom susretu koji organizuju Ambasada Španije u Beogradu i Institut Servantes u Beogradu, Lorenso Silva razgovaraće o književnosti i pisanju sa Miodragom Majićem (Beograd, 1969), sudijom Apelacionog suda u Beogradu i autorom mnogobrojnih knjiga fikcije, pravnih prikaza i članaka. U ulozi moderatora naći će se Dejan Matić, direktor izdavačke kuće Treći trg. Razgovor će biti vođen u Svečanoj sali Instituta Servantes, na srpskom i španskom jeziku, uz obezbeđen simultani prevod. Ulaz je slobodan.

Lorenso Silva Amador (Madrid, 1966) završio je pravo na Univerzitetu Komplutense u Madridu, nakon čega je proveo deceniju radeći kao advokat u jednoj velikoj firmi u energetskom sektoru. Potom je radio i kao revizor i finansijski savetnik, ali je sve vreme bio posvećen književnosti. Napisao je stotinak kratkih priča, nekoliko eseja i putopisa, ali je najpoznatiji po svojim brojnim romanima, među kojima se ističu oni detektivskog i kriminalističkog žanra.

Za jedan od svojih romana „Nestrpljivi alhemičar“ (El alquimista impaciente) dobio je nagradu Nadal 2000. godine, koja je uz nagradu Planeta jedno od najvažnijih književnih priznanja u Španiji. To je njegov drugi roman u kojem se pojavljuju verovatno najpoznatiji likovi koje je stvorio: par Civilne garde koji čine narednik Ruben Bevilakua i agent Virhinija Ćamoro.

Reditelj Manuel Martin Kuenka uradio je filmsku adaptaciju još jednog njegovog dela „Slabost boljševika“ (La flaqueza de bolchevique), koje se našlo u najužem krugu za nagradu Nadal 1997. godine. Godine 2012. dobio je nagradu Planeta za roman „Trag podnevnika“ (La marca del meridiano).

Njegova dela prevedena su na ruski, francuski, nemački, italijanski, katalonski, portugalski, danski, češki, arapski, engleski, grčki, bugarski, rumunski i kineski.

Miodrag Majić završio je prava na Univerzitetu u Beogradu 1995. godine, a svoju doktorsku tezu odbranio je 2008. godine. Među njegovim delima fikcije izdvaja se detektivski roman „Deca zla“, u kojem se kombinuju realistički opisi srpskih kriminalističkih procedura sa temama okultizma i teorijama zavera.

Lorenso Silva predstaviće se dan ranije, 13. marta, i novosadskoj publici. U okviru Dana Španije, koji traju do 15. marta, ugostiće ga Odsek za italijanske i iberoameričke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Foto: Luis Cerdeira


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Jul 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..