#1lib1ref kampanja tradicionalno kreće na Vikipedijin rođendan

#1lib1ref kampanja tradicionalno kreće na Vikipedijin rođendan
ned, 15. januar 2023

Vikimedija Srbije u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvuje u takmičenju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Takmičenje počinje 15. januara i trajaće do 5. februara 2023. godine, a osim bibliotekara, moći će da joj se priključe svi zainteresovani pojedinci. Vikimedija Srbije već duži niz godina uspešno učestvuje u kampanji, dok treću godinu zaredom, u saradnji sa Zadužbinom Vikimedija uvodi novine u kampanju i organizuje je u vidu takmičenja za zemlje Srednje i Istočne Evrope. U periodu koji je prethodio kampanji, održane su brojne obuke za organizatore širom Srednje i Istočne Evrope.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje sa ciljem povećanja pouzdanosti podataka na Vikipediji. Prvobitno je organizovana zarad angažovanja bibliotekara, usled bogatstva literature kojom su svakodnevno okruženi, pa se zbog svog značaja proširila na urednike širom sveta. Tokom učešća, urednici unose nove reference i izvore podataka u članke na Vikipediji i time doprinose povećanju njihove proverljivosti i pouzdanosti. Danas se ovoj kampanji priključuje brojne biblioteke i urednici iz celog sveta.
        
Već nekoliko godina su naši urednici u vrhu aktivnosti. U protekle dve godine, Vikipedija na srpskom je osvojila prvo mesto na svetu i time proširila glas o doprinosu pouzdanosti Vikipediji svetskoj zajednici. Čak 5 urednika Vikipedije na srpskom jeziku se plasiralo u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je uključeno u međunarodni Vikimedijin pokret i priznato kao lokalni ogranak na teritoriji Republike Srbije.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite takmičenje.

Zvaničnu stranu događaja možete da pogledate ovde >>.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..