BEOGRADSKA ZIMA: KONCERT GRUPE MOSTAR SEVDAH REUNION

BEOGRADSKA ZIMA: KONCERT GRUPE MOSTAR SEVDAH REUNION
čet, 29. decembar 2022
Beograd,

U okviru manifestacije Beogradska zima, Grad Beograd i Dom omladine Beograda predstavljaju besplatan koncert grupe Mostar Sevdah Reunion, pionira sevdaha 21. veka, koji će nastupiti 29. decembra od 20 časova u Velikoj sali DOB. Besplatne propusnice biće dostupne za preuzimanje na ulazu u DOB na veče održavanja koncerta već od 19 časova pa na dalje, do popunjenosti kapaciteta prostora. Mostar Sevdah Reunion je izuzetna grupa umetnika koji dele istu strast. Neki bi mogli kažu da žive za sevdah i da bi to mogao biti jedini uzrok njihovog postojanja. Za dekodiranje i predstavljanje ove, preko 400 godina stare, tradicionalne muzike iz Bosne i Hercegovine je težak zadatak sa kojim se treba nositi. Uprkos svim preprekama, MSR je nastavio.

Priča počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent, snimio ansambl audio kasetu sa par numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima. To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo beg, epizoda da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodela i patnju. Zatim su dali obećanje da će “cijeli svijet znati za sevdah” – jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i snimili svoj prvi album “Mostar Sevdah Reunion” 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gde god da dođu.

Raznolikost u muzičkoj pozadini i individualna virtuoznost u kolektivu koji nikada nije nastupao dve identične svirke u nizu, čine ih jedinstvenim na svetskoj muzičkoj sceni. Rad i snimanje sa Šabanom Bajramovićem  (Ciganskom legendom), Ljiljanom Buttler (Majkom ciganske duše), Esmom Redžepovom (Kraljicom Cigana), Bobanom Markovićem, Naatom Veliovim i Amirom Medunjanin, pokazuju raznovrsnost balkanske muzike i odaju dužno poštovanje najfinijim i beskompromisnim autorima prave ciganske muzike.

Stil benda se promenio od prvih dana, zajedno sa mnogim njegovim članovima. Gitara i klavir su se pridružili violini i harmonici kao vodećim instrumentima, dok je mlađa generacija pevača preuzela ulogu vokalista, ali muzika ostaje tečna, promišljena i efikasan podsetnik da u balkanskoj muzici ima više od visokookvanskih duvačkih orkestara i pijanog gaženja popularne mašte. Nakon njihovog hvaljenog konceptualnog albuma iz 2013. “Tales of a Forgotten City“, u potpunosti posvećenom lepom i nemirnom Mostaru i njegovim pesnicima i pevačima, se vraćaju s nečim drugačijim, u skladu sa tradicijom otkrivanja i predstavljanja zaboravljenih i novih talenata.

Album “Balkanska jesen” (2018) predstavlja jednu od najbolje čuvanih muzičkih tajni regiona: Milutin Sretenović Sreta je neverovatni sedamdesetogodišnji pevač iz Srbije koji miksuje kao Sinatra džez vokal sa španskim flamenkom i orijentalnim makama. Još jedan novi glas na Sretinoj strani je dvadesetsedmogodišnja Antonija Batinić, najnovija zvezda sevdah muzike čije vokalne sposobnosti izgledaju bez granica.

Nakon Sretine smrti u leto 2021. mlada Antonija je postala glavni vokal benda. U julu ove godine objavili su jednu od najemotivnijih pesama, pod nazivom “Kad muzika stane” posvećenu preminulom pevaču Milutinu Sretenoviću Sreti. Polovinom novembra bend je objavio novi album pod nazivom “Lady Sings The Balkan Blues” na kom se nalazi 11 numera.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..