MATIJA JEVTIĆ: FOTOGRAFIJE I FOTOINSTALACIJE

MATIJA JEVTIĆ: FOTOGRAFIJE I FOTOINSTALACIJE
čet, 17. novembar 2022 - pon, 28. novembar 2022
Beograd,

Od 17 – 28. novembra u SKC - Srećna galerija izložba FOTOGRAFIJE I FOTOINSTALACIJE Matije Jeftića. O poetskoj strukturi autorovog opusa prikazanog na ovoj izložbi najbolje govori profesor fotografije Goran Redžepi, iz čijeg teksta kataloga za prethovnu Jevtićevu izložbu, izdvajamo sledeće: „(...)Matija Jevtić umetničkim prosedeom ide u estetizaciju i nastojanje da dođe do neobičnih, originalnih i zanimljivih rešenja čak i kod primera najrudimentnijih motiva. (...)

Ova (...) izložba je logičan put, spajanja dva, samo na prvi pogled različita tipa motiva, dve poetike opet, samo na prvi pogled različite, postavljene u isti prostor, gde sa, ili bez namere autora, započinju međusoban dijalog. (...) Kroz ovu postavku se nameće pitanje, kako prikazati predmete različitih strukturalnih osnova, u okviru umetničkog dela, služeći se pritom isključivo rečnikom onog medija u kom umetnik radi, u ovom slučaju fotografskim.“

Matija Jevtić je rođen 1999. godine u Beogradu. Školu za dizajn u Beogradu, upisao je 2014. godine na Odseku intustrijskog dizajna i enterijera. U Dizajnerskoj je poneo titulu Đaka generacije, a tokom školovanja ostvario je oko 30 projekata i organizovao je i veliki broj događaja među kojima su i Dani dizajna u Dizajnerskoj. Kao učenik srednje škole koja je bila organizator ovog takmičenja, učestvovao je u radu organizacionog odbora prvog i drugog Republičkog takmičenja iz oblasti Klasični likovni mediji – FOTOGRAFIJA i osvojio 12 nagrada u različitim kategorijama.

Fotografijom počinje da se bavi tokom 2015. godine, a član Foto-saveza Srbije postaje 2017. godine. Dobitnik je stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda. Arhitektonski fakultet – Univerzitet u Beogradu, upisao je 2018. godine. Za veoma kratko vreme bavljenja fotografijom osvojio je više od 15 nagrada, a izlagao je na 10 grupnih izložbi i dve samostalne.

Autor je i total dizajna za promo materijal 13 fotografskih izložbi. Učestvovao je u 5 projekata i 18 kataloga za koje je bio autor fotografija, a najznačajniji je veganski kuvar „Vegan-zdravo posno jelo za dušu i telo“ Ljiljane Čolović.

Nagrađivan je na Republičkim takmičenjima koje organizuju Foto-savez Srbije i Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Poznavalac je procesa kako digitalne tako i analogne fotografije i obučen za rad u fotografskim laboratorijama za izradu crno belih fotografija i filmova.

Imao je prilike da radi u savremenim fotografskim studijima i da koristi savremenu tehnologiju. Živi i radi u Beogradu.


Srećna galerija - SKC
Kralja Milana 48 , Beograd
<<  Mart 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..