Saramago kroz objektiv

Saramago kroz objektiv
pet, 18. novembar 2022 - pet, 25. novembar 2022

Izložba povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja portugalskog nobelovca otvara se u sredu 16. novembra u 18 časova u Izložbenom paviljonu Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinđića 1). Izložbu će svečano otvoriti ambasadorka Portugala, Nj. E. Viržinija Pina i direktor Beogradskog meseca fotografije, David Pužado. Ambasada Portugala i Beogradski mesec fotografije organizatori su foto konkursa "Saramago kroz objektiv," koji je krenuo iz Srbije i obišao čitav svet, a imao je za glavni cilj da omogući povezivanje između piščevih knjiga - prevedenih na više od četrdeset jezika - i mašte njegovih čitalaca.

U tom kreativnom procesu koji je ujedinio književnost i fotografsku umetnost, učesnici su bili pozvani da kroz objektiv zabeleže svoje interpretacije Saramagovih dela. Ako se u književnosti reči transformišu u slike, koje slike bi stvorile reči koje je napisao portugalski nobelovac?

Na konkursu su učestvovali fotografi sa četiri strane sveta, čineći da ovaj projekat bude multikulturalan odraz Saramagovih dela u svetu, rušeći tako granice i jezičke barijere. Svaki rad je serija koju čini od tri do šest originalnih fotografija, uz napomenu o delu Žozea Saramaga kojim je inspirisan.

U okviru proslave stogodišnjice rođenja Žozea Saramaga u Srbiji, biće izlaženi radovi nagrađeni na ovom konkursu: Ivajlo Jorgov, Bugarska, prikaz dela Slepilo - Đung Ui Li, Republika Koreja, prikaz dela Jevanđelje po Isusus Hristu - Lilia Kučer, Ukrajina, prikaz dela Male uspomene - Marko Stojanović, Srbija, prikaz dela Jevanđelje po Isusu Hristu.

Radove prispele na konkurs ocenjivao je žiri koji čine stručnjaci u oblasti fotografije i poznavaoci Saramagovog dela: Ana Matoš - unuka Žozea Saramaga, umetnička direktorka Galerije Salgadeiras; Klaudio Garudo - fotograf, urednik i producent kulturnih događaja, David Pužado - fotograf i direktor festivala Belgrade Photo Month i Sofija Marinjo, lektorka Instituta Kamoiš i koordinatorka Centra za portugalski jezik u Novom Sadu.

<<  Mart 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..