Predstava: Svet bez žena

Predstava: Svet bez žena
pon, 14. novembar 2022 - uto, 15. novembar 2022
Beograd, Srbija

Ovogodišnji dobitnik nagrade publike Bitef festivala, autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, nastao u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju, polazi od preispitivanja položaja žena u domaćem pozorištu, i otvara prostor za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. U ponedeljak i utorak 14. i 15. novembra može se pogledati od 20h u okviru POZORIŠNOG PROGRAMA CZKD. Predložak predstave čine dokumentarni materijali, intervjui s direktorima pozorišta na temu rodne ravnopravnosti u teatru, kao i različiti teorijski feministički tekstovi.

Autorke veruju da pozorište funkcioniše kao odličan case study za šire društvene procese, te i pitanje žena i rada ne sagledavaju samo u okviru pozorišnog konteksta, već i kao ključni motiv za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Autorke se pitaju šta ako u pozorištu, u kom zamišljamo drugačije i nove svetove, ne možemo da prevaziđemo odnose moći i da smislimo nove modele, kako ćemo to uspeti u stvarnom svetu?

Kako navode autorke, predstava ide izvan prebrojavanja, kvota i okvira liberalnog feminizma, pokušavajući da otvori prostor za zamišljanje političkih i afektivnih akcija koje intervenišu u postojeći sistem i strukture nejednakosti. „Možemo li ponovo da zamislimo sindikalnu borbu u teatru? A sindikat žena? Šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk? Da li bi to bilo zbog niskih plata ili zbog seksizma i mizoginije kojima su neprestano izložene? Slalom kroz ove teme vodi nas do pokušaja traganja za novim jezikom, koji je i politički, i pozorišni i poetski - novi jezik žena, rada i levice za dane koji dolaze.“

Karte za predstavu možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkdorg) ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 16 časova radnim danom), a preuzmete pre početka predstave (bar 15 minuta ranije).

Više o predstavi: CZKD.org


Centar za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd
<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Putopisi, Intervjui..