Koncert BIG BENDA RTS & DŽEZ ODSEKA FMU

Koncert BIG BENDA RTS & DŽEZ ODSEKA FMU
pet, 30. septembar 2022, 20:00 h
Beograd,

U petak, 30. septembra 2022. u 20:00 // Velika sala Doma omladine Beograda - Uspešna saradnja Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije i Doma omladine Beograda nastavlja se i u jesenjoj sezoni, posebnim koncertnim programom u partnerstvu sa Fakultetom muzičke umetnosti, kojim će biti obeleženo deset godina od osnivanja Katedre za džez i popularnu muziku FMU. Big Bend RTS, jedan od najznačajnijih umetničkih ansambala u našoj zemlji, važna je referenca u radu domaćih džez muzičara, a posebno mladih. Studenti FMU iskustvo i praksu već godinama stiču sarađujući sa ovim velikim orkestrom, a neretko i njihovi profesori gostuju na koncertima Big Benda.

Takođe, od osnivanja Katedre za džez i popularnu muziku, postoji kontinuirana saradnja između Fakulteta muzičke umetnosti i Doma omladine Beograda – Beogradski džez festival, koncertni serijal „DŽEZ ZA DŽ“ i drugi programi prilika su za studente da svoj rad predstave široj publici i dobiju adekvatnu pažnju na početku svoje karijere.

Koncert  „It’s time for Jazz“, 30. septembra  u Domu omladine Beograda, biće prilika da se obeleži prvih 10 godina rada džez odseka FMU, kao i dugogodišnja saradnja sve tri institucije. Sa Big Bendom RTS, kao specijalni gosti – solisti nastupiće profesori Katedre za džez i popularnu muziku FMU, a na programu će biti njihove kompozicije i neki od omiljenih džez standarda.

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa. Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 10 godina rada. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Ivan Ilić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Bojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i Ingrid Jensen.

Big Bend RTS je osnovan 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948). Od samih početaka delovao kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Na džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike, a iznedrio je i plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu. Big Bend RTS ima bogatu studijsku diskografiju i mnoštvo koncerata snimljenih uživo za programe RTS-a.

Ovaj koncert jedan je u nizu planiranih tokom 2022. godine, u sklopu nastavka programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Zajednička kulturna misija i visoki umetnički i stručni kriterijumi u kreiranju i izvođenju programa, predstavljaju jednu od glavnih uporišnih tačaka saradnje ove dve institucije. Big Bend RTS je preko 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Dom omladine Beograda, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni. Nakon nekoliko odličnih koncerata koji su realizovani u prvoj polovini sezone, do kraja godine publici u Domu omladine zajednički će predstaviti izuzetne umetničke programe u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

Organizacija: Dom omladine Beograda, Muzička produkcija RTS i Fakultet muzičke umetnosti
Ulaznice po ceni od 1000 RSD su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine. U pitanju su numerisana sedeća mesta.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..