Besplatni koncerti Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu

Besplatni koncerti Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu
pet, 16. septembar 2022 - sub, 17. septembar 2022

Treće izdanje serije koncerata "Evropa u gostima 2022" otvara se koncertima orkestra Holland Baroque  u Beogradu i Novom Sadu, 16. i 17. septembra, u akustičnim prostorima Katedrale Blažene Djevice Marije na Vračaru i Katedrale imena Marijinog na Glavnom trgu u Novom Sadu, oba sa početkom u 19 časova. Za sve koncerte ulaz je slobodan. Nastupiće barokni orkestar iz Holandije, sa zavidnom reputacijom, velikom diskografijom i istorijom saradnje sa imenima kao što su Avi Avital, Đovani Solima, Rejčel Podžer, Rajnbert de Leuv... Ansambl “Holland Baroque” predvode sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Stenbrink i violinistkinja Judit Stenbrink. Ovaj muzički sastav uživa reputaciju jednog od najboljih ansambala za baroknu muziku  u Evropi.

Koncert u  Beogradu biće održan u petak 16.9. u 19 časova,  u prostoru Katedrale Blažene Djevice Marije na Neimaru, Hadži Melentijeva 75. Publika će moći da se upozna sa umetnicima i da pogleda izbor kompakt diskova iz njihove bogate diskografije. Na programu pod nazivom POLONOISE  su dela G.F. Telemana u novom ruhu, a kao solistkinja i gostujući umetnički vođa nastupiće barokna  violinistkinja Judit Stejnbrink na originalnom instrumentu iz radionice braće Amati iz 1622. godine.

Koncert u Novom Sadu održaće se u subotu, 17.9. u 19 časova, u Katedrali Imena Marijinog, na Glavnom trgu, gde će zajedno sa umetnicima iz Holandskog Baroka  nastupiti i mladi muzičari iz Omladinskog ansambla "Violint", polaznici edukativnog programa "Evrope u gostima 2022".  Na programu je muzika G.F. Telemana u novom ruhu, a osim koncertnih, planirane su i edukativne aktivnosti: radionice i predavanja u saradnji sa Kreativno-obrazovnim centrom “Muzički Atelje” iz Novog Sada i Omladinskim ansamblom "Violint". Solo violina, umetnički vođa i profesor na radionicama biće barokna violinistkinja  Judith Steenbrink a predavanje polaznicima radionice održaće Katarina Aleksić, violinistkinja i jedan od osnivača serije koncerata "Evropa u gostima".

Projekat međunarodne saradnje “Evropa u gostima” u Srbiju dovodi umetnike iz Evrope i organizuje koncerte i edukativne aktivnosti. Nastao tokom pandemije, sa velikim anganžmanom i entuzijazmom umetnika i tima na projektu, uz podršku važnih institucija kulture, sponzora i pojedinaca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, projekat iz godine u godinu raste. Projekat je podržan i od  strane Holandskog ministartva kulture uz partnere među kojima su: Holland Baroque, Muzički atelje iz Novog Sada, Radio-televizija Srbije, Beogradska nadbiskupija i metropolija, Gradska opština Vračar. Podršku projektu je omogućio Princess Puff.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..