PDF 2022: Bjesovi, NPZ, Sanitarijum i Osmi dan u Bačkoj Palanci

PDF 2022: Bjesovi, NPZ, Sanitarijum i Osmi dan u Bačkoj Palanci
sub, 10. septembar 2022

Peti Palanački Dunav fest (PDF) biće održan 10. septembra u Bačkoj Palanci u dvorištu Muzeja Grada Bačka Palanka. Ove godine festival će trajati samo jedan dan i nastupaće: Bjesovi, Neprijatelj prelazi zeku, Sanitarium i Osmi dan. Bjesovi su rok grupa iz Gornjeg Milanovca. Osnovani su krajem osamdesetih pod nazivom Bader Majnhof da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u Sent Galen, pa Čajna Blu i konačno u Bjesovi (prema ijekavskom prevodu romana “Zli dusi”). Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi.

Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao: Zorana Marinkovića i Gorana Marića. Trenutnu postavu čine: Zoran Marinković (vokal), Slobodan Vuković (gitara), Ivan Kovačević (gitara) Marko Marković (bas), Miroslav Marjanović  (bubnjevi), Ramon Hamel (bubnjevi). Bjesovi su do danas izdali 6 albuma, a najveći uspeh grupe bio je drugi po redu (bezimeni) album. Ove godine grupa obeležava 25 godina od tog izdanja.

Činjenica da Bjesovi zrače ne samo u okviru rokenrola nego i na razne druge strane i to veoma jako, je razlog da i dan danas imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi izmedju sebe vrlo različitih, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti – pitanje svrhe čovečijeg postojanja. Za izdavačku kuću Metropolis 2019. godine objavili i svoj prvi vinil “Sve što vidim i sve što znam”, dok je krajem 2021. za SKC Novi Sad izašlo fizičko izdanje albuma “Svetla, Svetlosti”.

Novosadski bend Neprijatelj prelazi zeku ove godine slavi 10 godina postojanja, a nedavno je objavio i četvrti album ”Krv, suze, nojz”. Prvi zvaničan album „Vreme je“ objavio 2015. godine u digitalnom formatu za Nocturne media, a kojem je prethodio live demo pod nazivom „Bolje nedeljom“,  aludirajući na to da je bend u početku funkcionisao samo nedeljom.  Sa prvog izdanja izdvojile su se pesme „Odlazim zauvek“ i „Vreme je“, kao i „Ja nisam bolestan“ i „Ne volim da ne volim“ sa svojim hitičnim refrenima i na taj  način najbolje prikazali da se bend ne libi eksperimentisati izlazeći iz klasičnih punk rock okvira. Promotivnom turnejom predstavili su se široj domaćoj publici, uglavnom po severnijim gradovima Srbije, a gostovanje bendu Goblini u Beogradu i nastup sa Partibrejkersima na legendarnoj gitarijadi u Ratkovu donosi bendu malo veći publicitet. Tek nakon objave drugog albuma „S naše strane ulice“ 2017. bend se predstavlja regionu u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Singlovima „Sud“, „Aleksandar“ i „Ovde rođeni“ izlaze na sam vrh kako zvaničnih tako i nezvaničnih top lista, a vetar u ledja daje im prvi rasprodat koncert održan u rodnom gradu. Dokaz da produktivnost u toku promotivne turneje Zekama ne predstavlja problem je činjenica da su već 2019. godine snimili i objavili „Problem je u ljudima“. Izdanje koje se produkcijski razlikovalo od svojih prethodnika dobija odlične ocene recenzenata regionalnih portala i medija a nosi i titulu albuma godine jednog od urednika regionalnog muzičkog portala Rockomotiva. Deo turneje kojom su napravili popriličnu kilometražu nastupajući od Crne Gore do Slovenije naglo prekida pandemija koja opet nije zaustavila Zeke i njihovu kreativnost.

Deceniju rada zaokružuju albumom „Krv, suze i nojz“ koji opisuje njihovu suštinu kao benda. Glavni adut bendu jesu koncerti a obzirom na energičnost koju iskazuju na njima, zvaničan live album se nametnuo kao logično rešenje. Članovi benda su: Zoran Gagić (vokal),  Oliver Popovski (gitara),  Stefan Pajević (gitara),  Davorin Vrhovac (bas) i Miroslav Crveni (bubanj).

Sanitarium je metal bend iz Beograda osnovan 2016. godine. Članovi benda su: Žile, Narke, Paja, Vik, Peca. Ono što opisuje Sanitarium je nenormalna količina energije koju ostavljaju na bini i kontakt sa publikom. Na binu izlaze kostimirani, sa svojim alter-ego likovima gde svako ima svoju ulogu. Pobednici su mnogih festivala od kojih se izdvajaju: 6. Bunt Rok Festival, Zaječarska Gitarijada, Rokerijada, Bass Player Festival, Majska Gitarijada, Mobil Music Fest…i još dosta drugih.

Osmi dan je cover bend iz Novog Sada dobro poznat palanačkoj publici. Bend je prepoznatljiv po izvođenju miksa pesama koje pripadaju tvrđem zvuku uz hitove osamdesetih, devedestih i dvehiljaditih. Ujedno nastupaju i kao The Prodigy Tribute band te se na njihovoj setlisti nalazi i nekoliko pesama ovog benda uz Rammstein, Muse, Iron Maiden, RATM, Depeche Mode i drugih. Ono što je karakteristično za njih je da je dobar provod zagarantovan i da tokom njihovog nastupa nije moguće stajati mirno.

Više informacija o ceni ulaznica i prodajnim mestima biće objavljeno narednih dana. Održavanje festivala pomogli su Opština Bačka Palanka i Kulturni centar Bačka Palanka, a organizator je Udruženje Rok kultura.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..