SVETSKI PRAZNIK MUZIKE 2022: BIG BEND RTS & NILS WOGRAM

SVETSKI PRAZNIK MUZIKE 2022: BIG BEND RTS & NILS WOGRAM
uto, 21. jun 2022
Beograd,

U utorak, 21. juna 2022. u 20:00 // Velika sala Doma omladine Beograda - Nemački džez muzičar Nils Vogram (Wogram), virtuoz na trombonu, kompozitor i bendlider, biće specijalni gost Big Benda RTS na koncertu koji povodom Svetskog praznika muzike organizuju Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS. Ovaj nadareni vođa malih ansambala, koji neprekidno pomera granice svoje muzike, 2018. godine snimio je album „Work Smoothly“ sa NDR Big Bendom iz Hamburga. Sve kompozicije i aranžmani su Vogramovo delo, a domaća publika imaće priliku da ih čuje u izvođenju sjajne postave Big Benda Radio-televizije Srbije.

O programu koje je napisao za veliki orkestar Nils Vogram kaže: „Slušao sam mnogo istorijskih snimaka big bendova, mnoge moje kolege i savremenici pišu za big bend postave. Većina te muzike je neverovatno dobra i muzičari su na visokom sviračkom nivou, ali ono što mi često nedostaje je suština. Muzika koja će da osvoji i pridobije slušaoca, ne samo da ga impresionira. Melodije koje govore same za sebe. Zato sam želeo sam da napišem nove numere, a ne da samo iskopam neki materijal i napravim impresivan novi aranžman.”

U svom radu za big bend postavu, Vogram teži da zadrži klasične strukture i funkcije velikog orkestra, koristeći ih na nov i dinamičan način, ali i da doda nešto sasvim lično. Priča koju želi muzički da ispriča važnija mu je od medijuma koji je priča. Sa impresivnim samopouzdanjem, snažno i briljantno, Vogramova muzika donosi raznovrsnost boja i glasova. Pored benda u celini, on nalazi mnošto načina da svoju muzičku priču ispriča i individualno sa solistima u orkestru, dajući prostora svakom tonu i akordu.

Iako su kompozicije koje je napisao za big bend nove i autentične, kroz njih on priča i priču o istoriji big bend muzike. Džordž Geršvin, Djuk Elington, Kaunt Bejzi, Henri Mančini, Kvinsi Džons, kao da nenametljivo gledaju preko Vogramovog ramena. On ništa ne kopira i ne imitira, ali reference na ove umetnike dozvoljava intuitivno. Sve zvuči iznenađujuće i novo, a ipak deluje poznato i odgovara progresivnom muzičkom pamćenju u Vogramovom delu u celini. „Bilo mi je važno da ne vidim sebe samo kao frontmena, već i da se svi muzičari koji učestvuju u ovom programu osećaju prijatno. Nisam želeo da moju muziku dožive kao iscrpljujuću i tešku. Muzičari treba da se identifikuju jedni sa drugima i da se osećaju opušteno.”, ističe Nils Vogram.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Big Bend RTS je preko 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni. Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

Ulaznice po ceni od 1000 RSD su u pretprodaji na Blagajni DOB i online na Tickets.rs

Photo by Corinne Hächler


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..