Izložba NIT UMETNOSTI GRADIMIRA SMUĐE

Izložba NIT UMETNOSTI GRADIMIRA SMUĐE
sre, 8. jun 2022 - sub, 2. jul 2022
Beograd, Srbija

Otvaranje izložbe: Sreda, 8. jun u 19 časova. Na otvaranju, u prisustvu autora, goste će pozdraviti v.d.direktora Biljana Jotić. Izložbu će otvoriti karikaturista Dušan Petričić, dok će prof. Rastko Ćirić  izvesti numeru Vincent Don-a McLean-a. U Muzeju primenjene umetnosti u sredu, 8. juna 2022. u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba strip autora, karikaturiste i ilustratora Gradimira Smuđe. Izložba se sastoji od oko 100 odabranih radova i prvo je veliko predstavljanje opusa ovog značajnog umetnika beogradskoj publici.

„Nit umetnosti je tanka i suptilna linija koja povezuje istu iskonsku potrebu stvaranja pre Pikasa neandertalca i Pabla Pikasa. Ona je crvena linija genijalnosti i ludosti kreativnog stvaranja. Između ta dva pola koja zatvaraju krug nalaze se hiljade i hiljade godina ljudske civilizacije.“ Gradimir Smuđa

Samostalna izložba Nit umetnosti obuhvata odabrane strip table iz istoimenog strip albuma Gradimira i Ivane Smuđe koji je prvobitno objavljen u dva toma u Francuskoj 2012. i 2015. godine pod nazivom Au fil de l’Art 1 i Au fil de l’Art 2, dok je u Srbiji System Comics objavio oba dela u jednom strip albumu 2015. Osim ovih radova, na izložbi će po prvi put u Beogradu biti prikazane originalne table iz strip albuma u kojima se Smuđa bavi životom i stvaralaštvom slikara Anrija Tuluz-Lotreka i Vinsenta van Goga, kao i mišem-muzičarem Mausartom, iz autorskog teksta Slobodana Jovanovića. Izložba se organizuje u okviru Salona savremene primenjene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti.

Gradimir Smuđa, strip autor, ilustrator u karikaturista (1956), rođen je u Novom Sadu, a od 1994. živi i radi u gradu Luka, Italija. U periodu od 2003. do 2019. godine objavio je 11 autorskih strip albuma za izdavačku kuću Delkur u Francuskoj, od kojih su na izložbi prikazani radovi za strip albume Kabare muza (2007–2008), Vinsent i Van Gog – Tri lune (2010), Nit umetnosti (2012–2015), Mausart (2018) i Mausart u Veneciji (2019).

Organizator: Muzej primenjene umetnosti


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..