Izložba fotografija Danice Trajković „Pretapanja/Immersions“

Izložba fotografija Danice Trajković „Pretapanja/Immersions“
sre, 3. novembar 2021 - uto, 16. novembar 2021
Beograd,

Izložba Izložba fotografija Danice Trajković „Pretapanja/Immersions“ otvara se u sredu 03.11. u 19h u Poletu u Cetinjskoj. Kustoskinja izložbe: Jelena Balević. Izložba predstavlja ciklus foto-kolaža Danice Trajković, nastalih iz formalnih istraživanja na temu “Born from the sea foam”. Sučeljavajući dva različita tipa fotografije – “portret” morske površine, sa ljudskim portretom – Danica eksperimentiše dvema stvarnostima, dovodeći u vezu osobenosti kadriranih impresija talasa, sa predstavama ljudi i njihovim osećanjima, osobinama i temperamentima.

Inspirisana idejom o vodi kao ishodištu celokupnog života na Zemlji, autorka pronalazi vizuelne i smisaone analogije između ova dva naizgled potpuno različita entiteta, studiozno se baveći njihovom korespondencijom i pronalaženjem njihovih zajedničkih psiholoških imenitelja.

Pretapanja nastaju svođenjem odabranih motiva jedne i druge stvarnosti na monohromnu bojenu skalu, i njihovim naizmeničnim ređanjem kolažnom tehnikom, ali se proces suštinskog pretapanja zapravo odigrava i privodi kraju tek u oku posmatrača. // Jelena Balević, istoričarka umetnosti

Pored deset fotografija, izložbu prati svojevsna instalacija fotografije u prostoru i kraći video rad.

Danica Trajković (1998). Fotografijom se profesionalno bavi od 2015. godine, a njene autorske dokumentarne fotografije objavljivane su u brojnim štampanim i elektronskim medijima. Fotoreporterka je portala „Rok pokret“, „Metal portal“, i zvaničan fotograf bendova Negativ i Hašima, a od 2018. godine, deo je organizacionog tima fotografske manifestacije „Beogradski mesec fotografije“. Do sada je realizovala šest samostalnih i učestvovala na više od trideset grupnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu.

Trajanje izložbe: od 3. do 16 novembra 2021.


Polet
Kralja Milana 31, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..