GNEVNI FILMOVI: “Svi smo mi pomalo Kelti”

GNEVNI FILMOVI: “Svi smo mi pomalo Kelti”
pet, 2. april 2021
Beograd,

U petak, 2. aprila 2021. u 20:00 u Domu omladine Beograda, jr jedanaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, a treća u 2021. godini,  posvećena je filmu „Kelti“ Milice Tomović koji je premijerno prikazan početkom godine na 71. izdanju čuvenog Berlinskog filmskog festivala. Prisutni će biti u jedinstvenoj prilici da u okviru tribine pogledaju ekskluzivni insert iz ovog dugoočekivnaog filma. Podsećamo da je ulaz na tribinu slobodan, a broj mesta ograničen. Učestvuju: rediteljka Milica Tomović i deo ekipe filma “Kelti”. Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

„Kelti“ su premijerno prikazani na Berlinskom filmskom festivalu, u zvaničnom programu „Panorama“. U pitanju je dugometražni prvenac rediteljke Milice Tomović, film koji je, podsećamo, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije. „Kelti“ su, po rečima rediteljke, porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku. Rediteljka Milica Tomović je, uz Tanju Šljivar, autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja je Jelena Radenković. Na filmu su radili pomoćnica režije Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, scenografkinja Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković, šminkerka/maskerka Marija Kovačević Jovanović… Uloge u filmu tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković i drugi. Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Drugi ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2021. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.
Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optikist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..