NAJAVA DVODNEVNOG TRIBINSKOG PROGRAMA „OTKLON OD DISTANCE“

NAJAVA DVODNEVNOG TRIBINSKOG PROGRAMA „OTKLON OD DISTANCE“
pet, 11. decembar 2020 - sub, 12. decembar 2020

Kada je poslednjeg dana 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji se odvijao pod sloganom PISMO=GLAVA, ambasador Egipta uručio „Otvorenu knjigu” otpravnici poslova ambasade Rumunije, čime je najavljeno da će naši susedi biti počasni gosti narednog, šezdeset i petog izdanja najveće kulturne manifestaciji u ovom delu Evrope, niko nije mogao da pretpostavi da će gotovo cela 2020. proteći u znaku slogana „Budimo odgovorni” i da će većina velikih ovogodišnjih kulturnih događaja biti odložena za neka sigurnija i zdravija vremena. Tako nije održana ni ovogodišnja svetkovina knjige pod kupolama Sajma, čija je Xala 1 jedno vreme čak bila pretvorena i u kovid bolnicu.

Tradicionalni oktobarski svečarski susret izdavača sa desetinama hiljada čitalaca premešten je u knjižare i u veliki šator na Trgu republike, pa su veliki popusti i najnoviji naslovi makar delimično uspeli da nadomeste makar delić one specifične sajamske atmosfere kojoj se jednako raduju svi koji ne mogu da zamisle život bez knjige.

Od polovine marta u celome svetu nije održan nijedan veći međunarodni sajam knjiga i gotovo sve najveće svetske manifestacije ove vrste deo planiranih programa pretočile su u digitalne sadržaje.

Međunarodni beogradski sajam knjiga će se ovoj novoj praksi pridružiti dvodnevnim tribinskim programom koji će biti realizovan u petak, 11. i subotu, 12. decembra pod zajedničkim naslovom „Otklon od distance“.

Tokom ova dva dana, u svečanoj sali upravne zgrade Sajma biće održano osam razgovora, u kojima će učestvovati istaknuti predstavnici domaće književne i šire kulturne scene.

Razgovaraće se o Meši Selimoviću, Borislavu Pekiću, prevodilačkom pozivu, književnosti za decu, jubileju manastira Šišatovac, problemu periodizacije savremene srpske književnosti i o načinu na koji su domaći mediji funkcionisali i funkcionišu u doba pandemije.

Svih osam tribina svi zainteresovani moćiće uživo da prate preko zvaničnog Fejsbuk profila Sajma knjiga.

Sve tribine potom će se naći na sajamskom jutjub kanalu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..