Irena Jevtović - Gusenica

Irena Jevtović - Gusenica
uto, 17. novembar 2020 - sub, 21. novembar 2020

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Irena Jevtović izložbom fotografija Gusenica. Izložba traje od 17. do 2‚. novebra. Ovo je deseti segment pop up projekta sa idejom da se u međuvremenu - između stanja derutnog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva – stekne nova energija i kreativna revitalizacija. U isto vreme se in situ susreću autentičnost mesta i autentičnost autorskog koncepta ostvarujući novu dijalošku formu. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju izložbenog prostora Grafičkog kolektiva.

U ciklusu fotografija koje vešto nivelišu odnos poetične likovnosti i dokumentovanja skrivenih narativa u okruženju, autorka istražuje problem percepcije i njenih transformacija. U znaku prirodnih pojava metamorfoze oblika u prirodi na poznatom primeru gusenica-leptir, Irena Jevtović problematizuje pitanje naučenih/nametnutih okvira vizuelnih doživljaja i njihovog oslobođenja u svakodnevnom procesu posmatranja.

„Umetnica savremenog posmatrača doživljava ekstremno zarobljenim u oklopu sopstvene nemoći da oseti snagu samog sebe, svoju čulnost i jačinu koju zasigurno poseduje. Oklop u kom savremeni posmatrač ušuškano živi, rezultat je celoživotne akumulacije prizora. Svrstavati novi prizor u već nataloženu prošlost, smatrati pogled ustaljenom rutinom, za umetnicu predstavlja najveću opasnost po savremenog čoveka. Posmatrajući svoje okruženje kroz prizmu unapred formulisane misli, već čvrsto utemeljenog osećanja o datom prizoru i ponavljajući takav pristup svakodnevno, čovek stvara sve čvršći oklop, postaje gusenica ograničena prostorom i zaustavljena u vremenu, takav posmatrač nikada neće poleteti. Sloboda je bila motiv i u ranijim Ireninim radovima, ona kroz svoje delo pokušava da je približi posmatraču i natera ga da prepozna da sloboda znači dopustiti prirodi da došapne svoju tajnu notu koja otključava lutku i gusenicu pretvara u leptira. Serija fotografija Irene Jevtović predstavlja prizore statične do perfekcionizma. Balans i mir na njenim fotografijama izazivaju tenziju, objekti ostaju u stanju mirovanja dok se ne pojavi sila koja će delovati na njih. Umetnica ostavlja izbor posmatraču, ona ne nameće odgovore već ih nudi u tišini.” iz teksta Kristine Armuš

Irena Jevtović (1996. Čačak) diplomirala 2019. na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milete Prodanovića. Master studije završava 2020. u klasi istog profesora. Učesnica je mnogih grupnih izložbi u državi i inostranstvu. Ostvarila je dve samostalne izložbe “Ono što ostaje” u Galeriji Istorijskog arhiva, Čačak (2019) i „Sloboda“ u Centru za grafiku, Beograd (2020). Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja i nagrade za mozaik Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2019. godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..