Izložba “Vizantija” Duška Angela Trifunovića

Izložba “Vizantija” Duška Angela Trifunovića
sub, 7. mart 2020 - pet, 27. mart 2020
,

U subotu, 7. marta, s početkom od 19 časova, u Ustanovi Gvarnerius biće otvorena izložba “Vizantija” likovnog umetnika Duška Angela Trifunovića. Postavku čine slikarsko-skupltorski radovi koji su nastali pod uticajem paganskih mitova, pravoslavlja i likovnih trendova XX veka, a materijali koje Trifunović koristi u svom umetničkom izrazu su metal, zlatne ploče i masonit. Postavka “Vizantija” trajaće do 27. marta 2020. godine.  Duško Angel Trifunović, rođen u Beogradu, svoja prva slikarska iskustva stiče u ateljeima poznatih srpskih slikara (Lukić, Novak, Milosavljević).

Održao je brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu (Ženeva, Vašington, Pariz, Hamburg, Sen Trope, Napulj, Milano, Minhen, Sankt Peterburg...). Profesionalno se bavi slikarstvom od 1980. god. Član je ULUS-a.
 
Prof. Slobodan Raičević, istoričar umetnosti o radovima Duška Trifunovića:

„Susret sa slikama Duška Trifunovića iz Beograda doživeo sam kao dobru knjigu koja se moze čitati sa više strana. Tematski repertoar i dosta složena ikonografija odaje Trifunovića kao stvaraoca koji u sećanjima nalazi osnovu i najvažniji podsticaj za slikanje. Njegova osobena kompozicija prevashodno kolažnog tipa, zasnovana je na žudnji da se na ravnoj površini ostvari slikarsko-skulptorska sinteza – jedinstvo boje, oblika i forme. Trifunovićeve slike govore da su nastale pod uticajem paganskih mitova, istočnog pravoslavlja i likovnih trendova XX veka. Forma, čistota i sjaj kao da je preuzeta od velikih vizantijskih anonima koji su se osvedočili u tehnici kloaziranog emajla i iluminaciji starih, rukom pisanih knjiga. Istina, nije ostao bez odjeka ni uticaj savremene grafike, šta više, mnogi radovi Duška Trifunovića predstavljaju u izvesnom smislu pokušaj saobražavanja grafičkog izraza slikarskom shvatanju. Ipak, brojni folklorni motivi propušteni kroz nadrealističku prizmu predstavljaju najvažnije izvorište sa kojeg se napaja Trifunovićeva inspiracija.“


<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..