BREME - Gunstejn Bake

BREME - Gunstejn Bake
sre, 26. februar 2020
Beograd,

Nastavljamo sa predstavljanjem knjiga iz projekta "Preko horizonta: međukulturni mozaik savremene evropske književnosti". Sledeće nedelje, 26. februara (sreda), održaće se promocija knjige "Breme", norveškog autora Gunstejna Bakea, u Poletu (Cetinjska 15, Beograd) u 18h. Njegov prethodni roman "Mod i Aud" smo imali prilike da predstavimo čitaocima u Srbiji zajedno sa autorom. Na promociji će govoriti: Dragana Kovačević - književni kritičar i novinar; Radoš Kosović - prevodilac; Katarina Ješić - urednik u Heliksu.

Novi projekat, novi roman, poznati i afirmisani autor. Izdavačka kuća Heliks već je objavila jedan roman norveškog autora Gunstejna Bakea, pod nazivom Mod i Aud – roman o saobraćaju, i na veliko zadovoljstvo čitalaca sada u okviru književno-izdavačkog projekta Preko horizonta: kulturni mozaik savremene evropske književnosti, objavljuje njegovo slojevito i kompleksno delo Breme.

Inspiraciju za roman Breme Bake je pronašao u istinitoj priči o tzv. Ženi majmunu, koja je u drugoj polovini 19. veka predstavljala cirkusku atrakciju, a na porođaju umrla zajedno sa svojim sinom. Njihova tela su zatim bila preparirana i dalje prikazivana publici, dok konačno nisu završila na deponiji. Uživeti se u lik i dušu Julije Pastrane moguće je samo izuzetno nadarenom autoru.
Bake je roman podelio na nekoliko celina, i u narativnu nit upleo tri različite vremenske i prostorne odrednice, koje sve povezuje upravo lik žene-majmuna. Ukazujući na to da svako vreme poseduje sopstvena „čudovišta“, autor od ovog romana čini ilustraciju dostojnu svojevrsnog „Freak Showa“. Međutim, pitanje je da li je Julija ta koja je čudovišna, ili su to oni koji pokušavaju da se obogate na račun njene nesreće i bace je kada je istroše?

Tri romaneskne celine, tri junaka, nosilaca pojedinih celina, i tri neobične i bizarne sudbine opisane su u ovom grotesknom romanu za koji će čitaocu biti potrebno strpljenje i promućurnost.

Stilski dosledno svojoj autentičnosti, Bake i ovim romanom provocira savremene čitaoce i kritičare. Višestruko nagrađivan autor, Bake je sasvim spreman za nove izazove u pisanju, bez granica. Radujemo se ovom njegovom delu i iščekujemo nove prevode.


Polet
Kralja Milana 31, Beograd
<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..