Strip scena bivše YU na izložbi “Ex-Yu – Next You” u okviru Nova Festivala

Strip scena bivše YU na izložbi “Ex-Yu – Next You” u okviru Nova Festivala
uto, 8. oktobar 2019 - pet, 18. oktobar 2019

Na izložbi “Ex-Yu – Next You” , koja će biti otvorena 8. oktobra u 20h, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu u okviru petog Nova Festivala, svoje radove će predstaviti 16 autora različitih generacija povezanih sa ovim prostorima na različite načine. Oni su dali svoja viđenja fenomena „eks-Ju” i svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Izložba organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Publika će moći da pogleda radove do 18. oktobra, a ulaz je slobodan.

Odabrani autori neguju autorski izraz u stripu i prisutni su na andergraund sceni, u izdavaštvu i novinama, izložbama, a neki objedinjuju svoj rad u više medija.

Matija Pisačić je maturirao na temu stripa, dok je Bogdan Milošev svoje prve stripove nacrtao tek nakon odlaska u penziju. Irena Jukić Pranjić predaje strip na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a Zograf redovno objavljuje svoje radove u listu „Vreme”. Jakob Klemenčić jedan је od osnivača ljubljanskog časopisa „Stripburger”, dok je Simon Vučković inicijator i predsednik Udruženja strip autora Crne Gore.

Crtice iz života, često sa autobiografskim referencama, karakteristične su za Borisa Stanića, Leu Kralj Jager i Marka Malka. Atanas Botev, Darko Dacović i Fransis Lutes aktivno stvaraju u više medija. Andergraund scenom već dugo vlada Wostok, dok mu se nedavno pridružio i Ilija Jakovljević. Autorsku strip scenu u Zagrebu nedavno su obogatili i Ivan Stanišić i Zdenko Mikša.

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika. Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..