Beogradski mesec fotografije: Međunarodna proslava fotografije u Beogradu

Beogradski mesec fotografije: Međunarodna proslava fotografije u Beogradu
čet, 28. mart 2019 - čet, 25. april 2019

Za ljubitelje kulture i fotografije, početak proleća zabeležiće Beogradski mesec fotografije od 28. marta do 25. aprila 2019 godine. Tokom marta i aprila meseca imaćete priliku da vidite fotografije autora sa najrazličitijim stilovima koji kroz svoje radove preispituju razne društvene teme, tabu teme, seksualnost, modernu ženu, mentalna stanja i drugo. Prolećni festival fotografije u okviru svog programa ugostiće 54 fotografa i fotografkinja iz 17 različitih država uključujući i Srbiju. Program festivala čine 50 izložbi naših i stranih umetnika, kreativne radionice, prezentacije i razgovori sa umetnicima. Program festivala i lokacije izložbi možete pogledati na zvaničnoj facebook stranici @BGDphotomonth ili na vebsajtu: ovde

I NEDELJA FESTIVALA   25.3 -30.3.2019:

BPM 2019: Mitar Mitrović - Impresionizam/Impressionism

25. mart – 7. april, otvaranje u 20h  Kulturni centar GRAD

Serija fotografija je eksperiment inspirisan Impresionizmom i impresionistima, začetnicima moderne umetnosti.

’’Impresionizam je rođen u studiju čuvenog fotografa koji je dozvolio da mladi slikari, okupljeni u udruženju izlažu svoja dela. Veza impresionizma i fotografije ostala je neraskidiva od te prve izložbe do danas. Jezik fotografije i slikarstva je jako sličan i oni jedan na drugog utiču već više od jednog veka. Serija fotogarfija koji radim je ekperiment i inspirisana je Impesionizmom i Impresionistima, začetnicima moderne umetnosti, nastavljajući neraskidivu vezu između slikarstva i fotografije.’’

BMP 2019: NOVI TALENTI 2019 / generacije koje menjaju svet, nove nade, novi talenti

28.03.2019. otvaranje festivala u 19h , UK Stari grad

Svečano otvaranje festivala biće 28. Marta u galeriji UK Stari grad u 19 časova. Festival će biti otvoren izložbom Novi Talenti 2019. Naš zadatak je promocija mladih fotografa, naše oruđe je konkurs Novi talenti, naš uspeh je ova izložba.

Ovo je četvrto izdanje našeg konkursa Novi Talenti, ponovo uz podršku Nikon Srbija koji su sa nama od prve godine festivala. Ove godine u okviru konkursa Novi Talenti, imali smo 94 prijave iz 40 različitih zemalja  koje su zadovoljavale uslove konkursa. Od 10 finalista, na otvaranju predstavićemo vam tri pobednika konkursa.

Debbie Schoone (rođena 1994 godine) iz Holandije, čiji projekat istražuje uticaj čoveka na naše okruženje I životnu sredinu.

Sebastian Wells (rodjen 1996 godine) iz Nemačke. Projekat: Utopija,  bavi se izbegličkim kampovima i proveo ga je kroz sedam zemalja Afrike, Bliskog istoka i Evrope.

Nikiti Svertilov, rodjen 1995 u Moskvi. Autor  ispituje tabue od vremena SSSR-a kao što su seks i seks igračke i analizira seksualnost moderne ruske osobe

BPM 2019: Susanne Junker – Istraživanje identiteta/Researching Identity

29. mart – 12. april, otvaranje u 18h, galerija Laufer Art

Selfi kultura? Istraživanje identiteta kroz autoportrete.
Postoji li razlika između toga kako predstavljamo sami sebe na društvenim mrežama i u umetničkim galerijama? Šta „savršenstvo” uopšte znači?

’’Kako se čovek uopšte definiše u našoj sve snažnijoj „selfi kulturi” i šta mi kao umetnici biramo da stavimo u ramove? Postoji li razlika između toga kako predstavljamo sami sebe na društvenim mrežama i u umetničkim galerijama? Šta „savršenstvo” uopšte znači? Koja je razlika između umetničke fotografije i privremenog selfija? I tako razmišljajući probudim u sebi eksploziju anksioznosti i slavlja koje dolazi od ideje da se usudim da shvatim apstraktnost ovih ideja svojim sopstevim telom, zajedno sa karakteristikama apsolutne jedinične mešavine utrnulosti i fizičkog bola koji se javljaju pri stvaranju fotografije kao iskustva procesa stvaranja umetnosti. Kakav, ako u uopšte bilo kakav, kontinuum možemo da uspostavimo između slike nastale iz takvog intenzivnog iskustva i brzog snimka napravljenog pomoću IPhone-a X i propuštenog kroz dostupne filtere? Susanne Junker ’’

BPM 2019: Božidar Vitas - Oproštaj od Stare dame

29. mart – 5. april, otvaranje u 18h, Železnički Muzej u Beogradu

’’Božidar Vitas je rođen 26. novembra 1939. godine u Beogradu, na Dorćolu, gde i sada živi. Svetlopisom se bavi od 1957. godine. Samostalno izlagao 132 puta (84 izložbe svetlopisa, 15 projekcija dijapozitiva i 33 projekcije svetlopisa) širom Srbije. Dva puta je samostalno izlagao u Solunu, jednom u japanskom gradu Tađimiju, sedam puta u Frankfurtu na Majni, dva puta u Doboju, jednom u Trebinju i Višegradu (Republika Srpska), jednom u Travniku (BiH), jednom u Pertu (Australija). Učesnik je 290 kolektivnih izložbi i likovnih menafistaja u zemlji i inostranstvu, kao i 62 saborovanja (kolonija) likovnih umetnika. Na dosadašim izlaganjima prikazao je javnosti više od 3800 različitih fotografija i oko 1300 različitih dijapozitiva u boji. U muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu ima više od 300 radova.’’

BPM 2019: Finale konkursa portala Refoto za najbolju fotografiju na temu “Ženstvenost”

29.3.2019 - 3.4.2019, otvaranje u 19h u galeriji Pro3or

Pokretanje našeg konkursa izazvalo je (očekivane i željene) žestoke reakcije. Ono što smo mi želeli jeste otkrivanje posebnosti i vašeg shvatanja termina ženstvenost. Deo ženske populacije imao je kritičke pokušaje koji iskreno rečeno nisu imali smisla jer su bili žestoko polarizovani. Sa muške strane saradnja sa ženskim modelima ponekad je, zbog neodgovarajuće interpretacije pojma ženstvenost,  dala  fotografije koje su okarakterisane kao promašena tema.

Ipak, a u skladu sa tradicijom i reputacijom Refoto konkursa pred vama je izložba nastala kao izbor od nekoliko hiljada pristiglih fotografija.

BPM 2019: EROSTALGIJA vs PORNIVORA, Dušica Popović

29.3.2019 - 5.4.2019, otvaranje u 20h, galerija VITAMIN

Izložba pod nazivom EROSTALGIJA vs PORNIVORA se bavi problematizacijom  erotskog i pornografskog kulturalnog sižea u masovnoj, tzv. neumetničkoj globalnoj kulturi prevashodno dvadesetog veka, uz kratak osvrt na raniji period i anticipaciju eventualnih budućih kulturalnih trendova.

BPM 2019: Susanne Junker – razgovor sa Marijom Jovanović

30. april u 11h, UK Stari grad

U organizaciji Centra za društvenu ravnotežu (CEDRA) Susanne Junker će razgovarati o svojoj novoj knjizi ’’XXI Century Woman’’ sa Marijom Jovanovic (CEDRA).

’’Susanne Junker je umetnica fokusirana na fotografiju. Rođena je 1973. u Nemačkoj a živi i stvara u Parizu, Francuska. Njen rad je fokusiran na identitet i ženstvenost. Ova prezentacija i razgovor deo su izložbe koja se nalazi u galeriji Laufer Art.’’

BPM 2019: Verena Andrea Prenner, Plavi Kongo/Congo Blue

30. mart – 13. april, otvaranje u 17h u Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade

U ovom radu, koji je još uvek u procesu, pozivajući se na Grauerove fotografije želi da uspostavi dijalog između dve perspektive, onoga o bivšem lovcu i kolekcionaru i njenom viđenju, sociologa.

‘’Da bi istražila uslove, boje i svetlost na terenu, počela je da pravi otiske cijanotipa. Cijanotip je jedan od najstarijih fotografskih procesa. Papir je presvučen hemijskim rastvorom koji je osetljiv na svetlost i zatim izložen sunčevoj svetlosti. Rezultati su plave boje. Plave, vrlo retke boje u tropima.

Verena Andrea Prenner je sociolog i fotograf rođena i odrasla u Austriji. Poslednjih godina uglavnom je na Bliskom istoku radeći na raznim sociološkim i umetničkim projektima. U svom umetničkom radu fokusira se na ljude i njihovo društveno okruženje, kombinujući sociološke teorije i terenska istraživanja sa medijem fotografije.’’







<<  Jun 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Putopisi, Intervjui..