Dvadeset osmi kamen radosti: Ring Ring 2024

Dvadeset osmi kamen radosti: Ring Ring 2024
čet, 23. maj 2024 - ned, 26. maj 2024
Beograd,

Maj je mesec „Ring Ring”-a! Pred nama je 28. izdanje prestižnog beogradskog festivala nove, drugačije, eksperimentalne muzike, koje će biti održano od 23. do 26. maja 2024, u Jevrejskom kulturnom centru i klubu Zappa Baza. Organizator festivala, Udruženje „Ring Ring” obećava četiri uzbudljive muzičke večeri i ukupno sedam raznovrsnih koncerata umetnika i sastava iz Holandije, Nemačke, Austrije, Slovenije, Švajcarske, SAD, Turske i Srbije. Voditi nezavisni, alternativni festival u Srbiji, zahtevna je i izazovna rabota. Taj kamen svake godine gurate iznova. Nekad se čini da je iz godine u godinu uzbrdica sve strmija.

S jedne strane, finansijka podrška je često nedefinisana do početka festivala, a sjajnih bendova i muzičara je sve više. Javljaju se uporno i čekaju strpljivo. Izgleda kao da imaju više razumevanja za situaciju od nas samih.

Kockice programa svakog „Ring Ring”-a nameštaju se u skladu sa željama i potrebom da se publici predstave nova i poznata imena, kako sa domaće, tako i sa svetske scene, a na planeti je, naravno, previše fenomenalne muzike za samo jedan festival godišnje. Ali, kad dođe taj jedan festival i publika ispuni poznati prostor u Jevrejskoj 16, organizatorima prosto dođe da polete. I već tada, radosno počnu da prave spisak želja za naredno izdanje Festivala „Ring Ring”.

Kombinacija debitanata i nama poznatih umetnika sa ranijih festivala, ove godine je došla do jednog od svojih mogućih vrhunaca. Tako se u istoj večeri, 25. maja, predstavljaju legendarni holandski bend THE EX, koji postoji već 45 godina i istanbulsko-beogradski TRIOBROK, koji će uskoro obeležiti svoju prvu godišnjicu.
Samo otvaranje, 23. maja, pripada jednoj dugo priželjkivanoj saradnji – beogradski sastav FISH IN OIL se odavno divi bečkoj, a našoj JELENI POPRŽAN, prepoznatljivoj po svom kreativnom, alternativnom pristupu instrumentima, glasu i komponovanju. Njihov dugogodišnji san se ove godine ostvaruje u punoj snazi.
MANJA RISTIĆ je još jedno naše ime u programu festivala. Prvi put nastupa na „Ring Ring”-u, na ogromnu radost organizatora i publike, donoseći potpuno svež program. Manja je u poslednjih nekoliko godina, delujući sa Korčule, udaljena od svih metropola, ušla u krug značajnijih istraživačica zvukova. Iste večeri, 24. maja, čućemo još jednog debitanta „Ring Ring”-a, koji nastupa u solo performansu: američki eksperimentator MAJKL (Džej) ŠUMAHER (Michael J. Schumacher) donosi za njega uobičajene zvučne sprave, uključujući i osam specijalnih zvučnika.

Kao što će započeti, festival će se i završiti koncertima na podu sale u Jevrejskom kulturnom centru. Poslednje večeri, 26. maja nastupiće najpre kelnski trio C / W | N, koji predvodi (opet naša) Dušica Cajlan, a sa kojom su u triju stari poznanik festivalske publike Georg Visel (Wissel) i holandski perkusionista Etjen Nilsen (Etienne Nillesen). Poslednji nastup na ovogodišnjem festivalu pripada internacionalnom ŠALTER ANSAMBLU, koji je pre sedam godina nastupao u nešto drugačijoj postavi. Početkom maja su objavili novi album „Tri dela”, na kojem kolektivna improvizacija ovog desetočlanog sastava pokazuje da za kreativne muzičare nema prepreke u otvaranju novih saradnji i ostvarenju sve bliskijeg kontakta sa publikom.

foto promo, dizajn Prota Škart


Zappa baza
Bulevar vojvode Bojovića 30a, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..